5 szempont, amit érdemes figyelembe venni drón vásárláskor

Szerintünk a lehető legjobb választást hoztad, hogy ha egy ipari drón vásárlása mellett döntöttél. A megfelelő eszköz kiválasztása nagyon fontos feladat, hiszen jelentős befektetésről beszélünk, így nem szerencsés ha egy rossz minőségű, vagy a céljaidnak nem megfelelő drónt választasz. Most összeszedtünk 5 szempontot, amelyek figyelembe vételével biztosan megtalálod az ideális ipari drónt.

 

A megfelelő gyártó kiválasztása

Az első és legegyértelműbb szempont az eladó és a termék megbízhatósága. Ezekről a legegyszerűbben a gyártó ellenőrzésével  győződhetünk meg. Ilyenkor három dolgot érdemes vizsgálni, a gyártó országának jogszabályi hátterét, az alkatrész utánpótlás lehetőségét és a szervizelési lehetőségeket. A legtöbb országban komoly szabályozások akadályozzák a műszakilag nem megfelelő eszközök forgalmazását, azonban vannak olyan gyártók amelyeket nem ellenőriznek megfelelő szinten. Mint minden ipari eszköz a drónok is megsérülhetnek munka közben. Annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban tud folytatni a munkát érdemes ellenőrizni, hogy az általad választott drónhoz hol és mennyi idő alatt lehet pótalkatrészeket szerezni, illetve a közelben milyen szervizek szolgáltatásait veheted igénybe.

Forrás: https://image.freepik.com/free-photo/fixing-drone-maintenance-shop_1098-13791.jpg

 

Modularitás

A legtöbben egy feladat elvégzéséhez vásárolnak ipari drónokat, így elsőre a modularitás nem feltétlenül tűnik fontos szempontnak. Ennek a tényezőnek a figyelmen kívül hagyásával azonban könnyen hozhatunk olyan döntéseket, melyeket később megbánunk. Az ipari drónok egyik legnagyobb előnyük a sokszínűségük, cserélhető payloadokkal képesek építőipari, mezőgazdasági és rendészeti feladatokat is ellátni. Vásárláskor érdemes megvizsgálni, hogy a jövőben milyen kamerákkal vagy szenzorokkal fejleszthetjük tovább az eszközünket, hiszen bármikor előfordulhat, hogy egy új problémával találkozunk amit egy új payload segítségével gyorsan és költséghatékonyan megoldhatunk.

A payloadok

Annak ellenére, hogy figyelembe vesszük a modularitást és igyekszünk minél sokoldalúbb ipari drónt vásárolni, fontos megvizsgálni a rendelkezésre álló payloadokat is. Az olyan nagy drón gyártóknak, mint a DJI, a Drone Volt és a Yuneec jellemzően saját payload rendszerük van, így ezek az eszközök sok esetben nem lesznek kompatibilisek egymással. Ezért az ipari drónokon túl a gyártók által kínált payloadokat is fontos figyelembe venni. Ennek fontosságát jól hangsúlyozza a MicaSense és a LaQuinta multispektrális kamerák közötti különbség. A LaQuinta egy megbízható a legtöbb feladat elvégzésére alkalmas kamera és nagyban hasonlít a MicaSense kamerájához. A MicaSense olyan extra előnyöket kínál, amit azok élveznek igazán, akik komolyabb és összetettebb kutatásokat kívánnak végezni. Ezért nem csupán a drón teljesítményét, hanem a kamera teljesítményét is érdemes szemünk előtt tartani, annak függvényében mire fogjuk használni. 

Kompatibilitás

Az ipari drónok pontos működéséhez nem csak megfelelő hardverekre, hanem jól működő szoftverekre is szükségünk van. Jelentősen megkönnyíthetjük a munkafolyamatokat abban az esetben, ha eszközeink között nem gátolja semmi az információátadást. Például a mezőgazdasági monitoring során elkészített adatok alapján a permetező drónok automatikusan megtudja tervezni a leghatékonyabb repülési tervet, így gyorsabban és pontosabban tudunk dolgozni. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a két eszköz kompatibilis egymással. Az ipari drón kiválasztása során érdemes figyelembe venni az általunk használt informatikai szoftverek és azok kompatibilitását, így az új eszköz biztosan hatékony fog működni.

Egy repülési terv, forrás: http://tlc-af.com/agriculture-drone-buyers-guide-flight-plan-for-quadcopter/

 

Biztonsági funkciók

Könnyen lehet, hogy egy drónnak kitűnő alkatrészellátása van, és a közelben található szervíz is megbízhatóan működik, az elsődleges szempont mégis az eszközünk megóvása. Különböző gyártók különböző biztonsági funkciókkal látják el termékeiket, így ezeket is érdemes megismerni. A funkciókból adódó különbségre kitűnő példa a négy- és hatrotoros eszközök működése. Egy négyrotoros gép egyetlen motor meghibásodása után egyből lezuhan, míg a hatrotoros kialakítás probléma esetén lehetővé teszi a vészhelyzeti, ötrotoros repülést, így lehetőségünk van a drónnal biztonságosan landolni.

 

Ha bármilyen kérdésed lenne keress minket bizalommal, és kérj ingyenes konzultációt szakértőinktől.