A precíziós gazdálkodás jövője a drónok segítségével

A fenntarthatóbb és hatékonyabb növénytermesztés témája régóta porondon van. A nem megfelelő gondossággal elvégzett vagy sokszor indokolatlan vegyszerhasználat nem folytatható. A jövőnket jelentős mértékben meg fogja határozni, hogy sikerül-e időben modernizálni egyes feladatokat, ezzel csökkentve az egyre növekvő agrotechnikai veszélyeket.

A földön sok növénytermesztő néz szembe ugyanazzal a problémával: hogyan növelhetnék a termésmennyiséget vegyszerrel történő permetezés nélkül, vagy legalábbis jelentősen lecsökkentve az élővilág védelme érdekében? A válasz a technológia megváltoztatásában rejlik.

Egy milánói és chieti-i székhelyű vállalkozás a mezőgazdasági drónhasználat specialistájaként, számos adatot gyűjt, dolgoz fel, analizál, majd ezt követően egy átfogó jelentést készít. Ezzel a szoftverrel dolgozunk mi is az ABZ Drone-nál. Hő- és multispekrális felvételek alapján, Pix4D szoftver alkalmazásával nyújtunk teljeskörű áttekintést az agrárium szereplőinek.

A drónos térképezés rendkívül hasznos az agrár kutatásokhoz.

A cél egyszerű: korszerű és innovatív megoldásokat teremteni a technológia és különböző módszertanok vegyítésével, hogy a mezőgazdaság még hatékonyabb és fenntarthatóbb lehessen. A projekt során kifejezetten a műtrágyákra és a biostimulánsokra összpontosítanak. Az ezzel kapcsolatos intézkedések célja:

  • Csökkenteni a vegyszerkijuttatás mértékét
  • Növelni a kezelések hatékonyságát
  • Foltkezelések használata
  • A szerek helyes használata- biztosítva a kezelési mennyiséget és időt
  • Különböző szórásminták használata

 

Háromféle kultúrát vizsgáltak: szőlő, olajfa és durum búza. Terv szerint három éven keresztül monitorozzák az adott táblákat és az adatokat kiértékelve adják meg a legoptimálisabb szórásmintát, ellenőrzik a tápanyagutánpótlási és vegyszeres kezelések mértékét a növény teljes felületén és környezetében.

A három ültetvény Olaszország legnagyobb tábláinak lett minősítve.

A projekt részletei:

 

Helyszín Olaszország
Eszközök DJI Matrice 300 RTK,

MicaSense Altum multispectral kamera

Szoftverek PIX4Dfields
Megfigyelt területek 1.17 ha szőlő

1.74 ha olajfa

0.95 ha búza

Rögzített képek száma 266 (szőlő)

285 (olajfa)

220 (búza)

Kimeneti eszközök Orthomosaic, index maps
Feldolgozási idő 10 perc

 

Drónos mezőgazdasági térképezés multispektrális képekkel

A drónhasználat egyik előnye, hogy lehetőség nyílik a multispektrális adatok használatára a növények egészségi állapotának felméréséhez nagyobb tábláknál is. Ez egy speciális infravörös kamerával történik, ami olyan részleteket is rögzít, amik emberi szemmel nem láthatók. Felismeri a zöld különböző árnyalatait, az esetleges fedéseket, ebből következtethetnek a növény klorofill tartalmára és ezzel az adattal tud dolgozni a külön a mezőgazdasági vállalkozásoknak kifejlesztett PIX4Dfields szoftver. 

Multispektrális kép az ültetvényről, információkkal az egészségügyi- és más szemmel nem látható állapotokról

A különböző indexek más betekintést nyújtanak különböző növekedési szakaszokban. Ezzel a típusú felméréssel információkat kaphatunk növényenként. Az adatok feldolgozása után ezt az információt a gépekbe táplálva megkezdődhet a célzott kezelés, kijuttatás. Hatalmas fellendülés ez a mezőgazdászok számára, hiszen alacsonyabb dózist használhatnak az egészséges növényeken, miközben helyileg kezelik a rossz állapotban lévőket. Időt, növényévődeszt, műtrágyát és pénzt takaríthatnak meg, a természet megóvása mellett.

 

A projekt során NDVI, GDNVI és MCARI-t használtak. Ezekkel mérték többek között a biomassza és a fotoszintézis mértékét, amikből a növényzet stresszszintjére következtetnek. Minden növényfajtát más szempontok szerint vizsgálnak:

  • Szőlő: Vizsgálja a szőlőszemek megfelelő víztartalmát a későbbí felhasználáshoz
  • Olajfák: Fontos számukra a megfelelő nitrogén és vízmennyiség. Ha túl alacsony az megváltoztatja az olajtartalmát. A megfelelő szinten tartva növekedhet a termelődő olaj.
  • Durum búza: A búza egy bizonyos magasság felett dőlésre hajlamos. A búzatermelők legnagyobb nehézsége megtalálni azt a pontot, ahol a legtöbb szem takarítható be, de még nem érik el a túlzott vegetatív növekedést, hogy veszteséges legyen a betakarítás. A stresszszint megállapításával elkerülhető a túlnövekedés.

Hosszútávú megfigyelések:

A projekt 2021 januárjában kezdődött és az elkövetkezendő 3 évben vizsgálják az említett ültetvényeket. Mezőgazdasági drónokat alkalmaznak, hogy kezelhessék és kutassák a növényeket. A projektbe bevonnak agrár szakos hallgatókat és kutatókat, hogy átadhassák a technológiát másoknak, illetve hasznosíthassák az ismereteket máshol is.

Az NDVI Index az egyik leggyakrabban használt adattípus a mezőgazdaságban.

“A PIX4Dfields-hez hasonló innovatív szoftverek használatával a mezőgazdaság jelentős fellendülés elé néz és az ilyen átfogó növénydiagnosztikai lehetőségek kiemelkedő fontosak lesznek a jövő számára. Az információ feldolgozásának fontossága lehetővé teszi számunkra, hogy elkerüljük a kritikus állapotokat és az esetleges károkat” – emelte ki Lorenzo Gregoris a projekt egyik vezetője.

A projekt nagymértékben halad előre. A drónok és a fotogrammetria használata a kulcs a felmérések végkimeneneteléhez, amely bizonyítja, hogy hatalmas előnyökkel jár a drónhasználat a mezőgazdaságban. Ez a kezdet a gazdaságok innovációjához, és segít megteremteni egy környezetbarát, hatékony gazdálkodást, lehetőséget teremt a betakarított termés mennyiségének növeléséhez, a kiadások csökkentéséhez.