A Yuneec és a Droniq vállalat szabványoknak megfelelő megoldást hozott létre az európai légtérbe integrált drónkövetéshez

A Yuneec dróngyártó egy kizárólagos együttműködésbe kezdett bele a frankfurti Droniq vállalattal, amelynek eredményeként a Yuneec által gyártott H520 drónok 2020. októberétől felszerelhetők lesznek a Droniq “HOD4track” követőrendszerével. Ez a modul lehetővé teszi a drónok LTE adatátvitelen keresztüli nyomon követését és annak megjelenítését a Droniq UAS forgalomirányító rendszerében (UTM). A készülék, amelyet kifejezetten a H520 modellekhez fejlesztettek, közvetlenül a Yuneec dróngyártótól lesz beszerezhető.

 

Németországban jelenleg is több ezer Yuneec drón van használatban, amelyeknek az 50%-a az említett Yuneec H520 modell. Robusztussága és megbízhatósága miatt ezt a drónt elsősorban hivatalos, ipari és kereskedelmi feladatok ellátásra használják. A tűzoltóságok például légi felderítőként alkalmazzák tűzforrások minél gyorsabb beazonosításához. Ugyanakkor a H520 más hivatalos területeken, az ellenőrzési és felmérési munkák során is kitűnően bevált. Ezért is volt fontos, hogy a jogi szabályozásnak megfelelő megoldás szülessen a drónok nyomon követésére.

A Droniq a pilóta nélküli repülőgépek biztonságos integrációját képviseli a német légtérben. A vállalat ötvözi a német légitársaság (Deutsche Flugsicherung) repülési szakértelmét és az integrált távközlési vállalat, a Deutsche Telekom mobil kommunikációs kompetenciáját.

A Yuneec és Droniq együttműködés eredményeként, az említett vállalatok technikai és szakértői hátterével egy forgalomirányító rendszer lett kifejlesztve a pilóta nélküli rendszerek (UAS) számára. Ezzel a megoldással az UAS pilóták megtervezhetik repülésüket és érvényesíthetik a lehetséges repüléstilalmi zónákkal szemben.

A repülés során az élő légi helyzetjelentés megmutatja a pilóta nélküli repülő objektumok (drónok) és a pilótával irányított légi forgalom helyzetét a közelben. A drón beazonosításához az úgynevezett “HOD4track” (Hook-on-device) rendszert kell felerősíteni a drónokra. A készülék mobil rádión keresztül másodpercenként továbbítja a drón pontos pozícióját, továbbá jelzi a közeli légiforgalom helyzetadatait a drónkezelő felé.

 

„Az UTM és a HOD4track használata elengedhetetlen előfeltétele a nagy távolságú drónrepüléseknek, hiszen így a távvezérlőnek folyamatos rálátása van a drónja körüli légiforgalmi helyzetről, ezáltal gyorsan tud reagálni minden helyzetre.” – nyilatkozta Jan-Eric Putze a Droniq vezérigazgatója.

 

A Yuneec és a Droniq együttműködés legfőbb célkitűzése, hogy az összes Németországban üzemelő H520-at mobilhálózaton keresztül nyomkövető “HOD4track” modullal szereljék fel, ezáltal lehetővé tegyék a látóhatáron túli küldetéseket. (BVLOS).

Ennek érdekében kifejlesztettek egy speciális kialakítást a HOD4track számára, amellyel az eszköz pontosan rögzíthető minden H520 drónra.

 

“Az UAS pilóták néhány egyszerű lépésben utólag átalakíthatják a drónjukat, ezt követően a modul könnyedén telepíthető és gyorsan használatra kész.” – mondta el Marcel de Graaf, a Yuneec európai értékesítési igazgatója.

 

A modul 2020 októberétől közvetlenül megrendelhető a Yuneec dróngyártótól vagy azok hazai márkaképviseleteitől.

 

Európai technológiai szabvány létrehozása

Az együttműködés második fontos célja a H520 következő generációs “HOD4track” rendszer gyártói verziójának fejlesztése, amely teljes mértékben integrálva van a drónba.

 

“Összefog bennünket az a cél, hogy a drónokat biztonságosan integráljuk az európai légtérbe a mobil rádiótechnika segítségével, és ezáltal európai technológiai normát állítsunk be a drónok vizualizálásához.” – mondta Jan-Eric Putze.

Aki kiemelte, hogy a Yuneec meghatározó szerepet tölt be a dróngyártás területén, különösen az ipari, kereskedelmi és kormányzati szektorban. Ez annak köszönhető, hogy a kimagasló műszaki jellemzőiknek köszönhetően több ízben bizonyítottak az említett alkalmazási területeken.

 

“Aktív és globális dróngyártóként nagy az érdeklődésünk a nemzetközi szabványok iránt. A Droniq számunkra egy tökéletes partner a drónok nyomon követésére szolgáló mobil hálózati szabvány európai megvalósításához “– hangsúlyozta Marcel de Graaf.

 

Mi is az a HOD4track pontosan?

A HOD4track egy olyan eszköz, amely az UAS és más repülőgépek (pl. Helikopterek) saját helyzetadatainak továbbítására szolgál. Egy LTE modemet és SIM-kártyát tartalmaz. A készülék az aktuális GNSS helyzetét mobil hálózaton keresztül továbbítja a DFS UAS forgalomkezelő (UTM) rendszerének.

Az eszköz a FLARM és az ADS-B fogadására is képes a környező légiforgalomból, továbbá ezeket az adatokat saját helyzetén kívül továbbítani tudja az UTM rendszerbe.

Az UAS üzemeltetője a drón saját helyzetét és a környéken lévő egyéb releváns légi forgalom helyzetadatait a webalapú UTM nyomkövető segítségével érheti el.