Drónok és szoftverek a hazai agrárium szolgálatában

Hogy mi mindenre használhatók az agrárium okos és pontos “szemei”, a drónok és munkájukat segítő szoftverek, arról saját szemünkkel is meggyőződhetünk a Bábolnai Gazdanapokon szeptember 9-11-én. Prémium minőségű drónokkal, payloadokkal és szoftverekkel, drónos szolgáltatásokkal, képzéssel, szervizzel és egyedi igényekre fejlesztett eszközökkel áll a termelők rendelkezésére az ABZ Drone.

Alapítóink a 2019-es piacra lépésük előtt három évig kutatták az ipari és mezőgazdasági drónok és szoftverek hazai és nemzetközi felhasználhatóságát. Főként az agráriumban, valamint az építőiparban szerzett tapasztalatainkra alapozva kezdtük meg működésünket.

A drónok a precíziós mezőgazdaság legmodernebb és leghasznosabb eszközei: segítségükkel képesek lehetünk elemezni a növények és a talaj állapotát, vagy bejárni akár 60 hektárt egy óra alatt. Az így kapott eredményeket feldolgozva permetező drónokkal, vagy földi gépekkel végre is tudjuk hajtani a szükséges beavatkozásokat.

Nagy előnyük a pontos növény- és talajállapot-elemzés, a folt- és állománykezelés. Alkalmazásukkal elkerülhető a taposási veszteség, és nem létezik megközelíthetetlen terület. Ezekben a feladatokban nagy segítséget jelentenek a Pix4D és az Outfield szoftverek.

Ügyvezetőnk, Török Gyula a mezőgazdasági pályázatírással, szaktanácsadással és finanszírozással foglalkozó Agrárközösség vezetőjeként több mint négyezer gazdálkodóval került kapcsolatba az elmúlt 12 évben. Emellett az ABZ Drone-hoz júniusban csatlakozott új tulajdonos, Szekeres István, a MIB Invest Group tulajdonosa is meghatározó szereplő a hazai agráriumban. Több magyar és nemzetközi beruházás kötődik a nevéhez mezőgazdasági és egyéb területeken.

Az ország legszélesebb permetező drón kínálatával állunk ügyfeleink rendelkezésére

Az ABZ Drone-nál azt a célt tűztük ki zászlónkra, hogy egész Európában vezető szerepet fogunk betölteni a drónok gazdasági felhasználásában és elterjesztésében. Több területen kínálunk precíziós termékeket, szolgáltatásokat és megoldásokat, szívügyünk maradt az agrárium.

Magyarországon jelenleg már előrehaladott állapotban van a drónok és szoftverek agráriumban betöltött szerepe: elterjedtségük, gazdálkodásba vonásuk nagyjából a nyugat-európai szintnek felel meg, és egyre nagyobb irántuk az érdeklődés.

Ezt jelzi, hogy rengeteg megkeresést kapunk a gazdálkodóktól a mezőgazdasági precíziós pályázat kapcsán, aminek az elérhető legszélesebb termék- és szolgáltatáspalettával vagyunk képesek megfelelni.

DJI Agras T10 és T30 permetező drónok madártávlatból

A Bábolnai Gazdanapokon egyebek mellett háromféle permetező drónt is bemutatunk az érdeklődőknek. Az agrárium minden területére kínálunk megoldásokat, ahol drónokkal is lehet dolgozni: egyedüli forgalmazóként foglalkozunk a mechanikus és hidraulikus permetező drónokkal, és mind a négy nagy gyártót (DJI, Yuneec, Drone Volt, Aerialtronics) hivatalosan képviseljük Magyarországon.

Megrendelőink részére egész évben raktárkészletről szállítunk, rövid várakozási idővel, és megrendelésre egyedi fejlesztési igényeket is ki tudunk szolgálni.

A WJH20 a francia Dron Volt Hecules 20 drónra fejlesztett egyedi permetezőrendszer, amelyet partnerünkkel, a Mould Techhel közösen fejlesztettünk ki

A drónok és munkájukat segítő szoftverek a precíziós permetezés mellett – amely akár 90 százalékos víz- és 50 százalékos növényvédőszer-megtakarítást eredményezhet – a folyamatos és rendkívül pontos birtokmonitorozást is lehetővé teszik. Drónos földmérés során hatékonyan és könnyen ellenőrizhetők az esetleges átművelések, felmérhető a növények vegetációs állapota, a stresszhelyzetek hatása, egy speciális, harmincszoros nagyításra képes kamera segítségével pedig pontosan megállapítható drón segítségével, hogy milyen típusú kórokozó támadta meg a növényt. A drónokkal pontosan és könnyen felmérhető a területek mérete, domborzata, ami nagyon megkönnyítheti például az öntözési rendszer tervezését. A kapott adatokat a Pix4D és az Outfield drón szoftverekbe töltve hatékonyan kiemelezhetők, és megtervezhetők velük a következő lépések, melynek eredményeként csökkenthető a ráfordítás és növelhető a terméshozam és a minőség is.

Az ABZ Drone a Bábolnai Gazdanapokon is kiállít olyan hőkamerával felszerelt drónt, amely a vadkeresésben, -számlálásban és -mentésben nyújthat felbecsülhetetlen támogatást. Érdekesség, hogy Németországban külön hozzájárulást kapnak a gazdák ahhoz, hogy egy-egy nagyobb mezőgazdasági munka – például aratás – előtt ilyen eszközzel mérjék fel a vadak jelenlétét és végezzék el a szükséges mentést.

Csapatunk szoftverek fejlesztésével és forgalmazásával is foglalkozik: szakembereink elsőként fejlesztették ki azt az alkalmazást, aminek segítségével a levegőben gyűjtött adatokat egy pendrive segítségével be lehet táplálni a földön dolgozó gépekbe.

Az ipari és mezőgazdasági dróntechnológiák bevezetésén, népszerűsítésén stratégiai partnerként működünk együtt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel is: egyik közös projektünkről, a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepén végzett kísérletekről itt olvashatsz.

A cikk forrása: magyarmezogazdasag.hu