Drón vs. helikopter: több hónap munkája 1 nap alatt!

Bonyolult és költséges helikopteres munkálatok? Megmutatjuk, hogyan is néz ki az adótorony-ellenőrzés Spanyolországban drónokkal és PIX4D fotogrammetriai szoftverekkel

A hagyományoshoz képest akár 60 százalékkal gyorsabban képesek lehetünk felmérni az adótornyokat – derült ki egy spanyol cég által közölt eredményből. Azonfelül, hogy maga a folyamat lényegesen gyorsabb,  még költséghatékonyabb, optimalizálható és sokkal biztonságosabb is, mint a hagyományos felmérési módszerek bármelyike. 

Spanyolországban az adótornyokra vonatkozóan új környezetvédelmi előírásokat vezettek be, ami miatt pedig frissíteni kell a tornyokhoz kapcsolódó elektromos kábeleket. Minden az országban működő vállalatnak 5 év áll a rendelkezésére, hogy az új szabályzathoz igazodjon – amelynek a konkrét célja az, hogy a vezetéken ülő madarakat kisebb arányban érje áramütés. Valamennyi tornyot és a hozzá kapcsolódó vezetékek állapotát meg kell vizsgálni, értékelni kell, és amennyiben szükséges, frissíteni kell, hogy pontos nyilvántartást lehessen vezetni róluk. 

helikopter helyett drón 1

Az adótornyok ellenőrzése egy elég összetett feladat. Egy tipikus ellenőrzési eljárás során egy mérnöknek fel kell keresnie a helyszínt, felmásznia a toronyba, majd fényképeket készítenie. Ezt követően vissza kell térnie az irodába, hogy a felvett adatokat manuálisan kiértékelje. Ez a folyamat nem csupán veszélyes, de igen költségesnek számít időben és pénzben egyaránt. Egy nap maximum 3 különböző torony felkeresésére van idő, 4 kilométeres óránkénti sebességgel számolva. Arról nem is beszélve, hogy vannak olyan tornyok, amelyek csak helikopterrel közelíthetőek meg, és mérhetők fel – ami szintén egy elég drága alternatíva. 

A helikopteres megoldás már a múlté?

Az ellenőrzések jövője minden bizonnyal a dróntechnológiában és a mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftverekben rejlik. Ha drónokat alkalmazunk az adótornyok és vezetékek ellenőrzésére, a munka 60 százalékkal gyorsabbá is válhat a spanyol cég tapasztalatai alapján. A drónok bevethetőek a helikoptereket kiváltva is, sőt az időjárásnak is kevésbé kitettek – valamint a repülési engedélyük is sokkal egyszerűbben elintézhető. A drónok használata költséghatékonyabb, mint a helikoptereké, emellett pedig biztonságosabb és gyorsabb is, ami azt jelenti, hogy a felmérés helyszínén töltött idő kevesebb mint egy órára csökken.

Az adatok rögzítése után a technológia bőven tartogat még izgalmakat. A feldolgozás a PIX4Dinspect szoftveren keresztül történik. PIX4Dinspect és a PIX4Dscan segítségével a felvételek intelligens megjegyzésekkel láthatók el, emellett karbantartási adatok is tárolhatók rajtuk. A két szoftvermegoldás együttesen képes pontosan újraalkotni az elektromos vezetékeket, ami létfontosságú a pontos mérésekhez. A szoftver a gyűjtött fényképek eredményeit a feltöltés után már 1 óra 25 perc elteltével elérhetővé teszi. A PIX4Dinspect további fejlett funkciója, hogy megmutatja, pontosan hány fényképre van szükségünk a vizsgálathoz: kb. 90-ről 20 kép alá is csökkenhet a szükséges képek mennyisége, ami az ellenőrzési időt lényegesen lerövidíti. 

helikoptert helyett drón 2 pix4d

Ugyan a drónvásárlás első ránézésre nagy befektetésnek tűnhet, de egy hatalmas versenyelőnyt jelent minden szolgáltató számára, mert egy teljesen új és gyorsabb munkafolyamatot biztosít. A legnagyobb előny az elektromos vezetékek és kábelek jobb megjelenítése volt, amely megbízhatóan mérhető a PIX4Dinspect szoftver segítségével – ezáltal vállalkozásunk nagyon gyors reakciót biztosíthat a vevők számára azt illetően, hogy kell-e javítani, változtatni a kábelen a törvény betartásához.

A dróntechnológia ismét rávilágított arra, hogy milyen sokrétűen megállja a helyét az élet minden területén – ezúttal a madárpopulációk védelmében. Izgalmas lépés ez a növekvő iparágban! 

Nézz szét a képzéseink között, és mélyítsd el a tudásodat a dróntechnológiában!