A legtöbb ember számára az ipari drónok csupán a szokatlan, látványos gépeket jelentik. Vitathatatlan, hogy a jellemzően négy és hatrotoros eszközök szolgáltatják a technológia alapját, azonban a legnagyobb újítások eredetéért más is felel. A drónok előnyeinek megértéséhez mélyebbre kell ásnunk a rotoroknál, akkumulátoroknál és kameráknál, az innováció meghatározó hajtómotorjai a szoftverek.

 

Korábbi cikkünkben már bemutattuk az ipari drónok legfontosabb mezőgazdasági felhasználási területeit, ebben a cikkben egy kevésbé ismert, de annál fontosabb témát tárunk az olvasók elé, a drónok munkáját lehetővé tévő szoftverek működését. A téma különösen aktuális, hiszen a közelmúltban megjelent mezőgazdasági innovációs pályázat keretein belül a legmodernebb eszközökön túl különböző szoftverekre is pályázhatnak a magyar gazdák, hogy növeljék hatékonyságukat.

 

A programok által használt technológiák

A szoftverek megértéséhez célszerű először a felhasznált technológiákat és az alkalmazott elméleteket megismerni. A mezőgazdaságban leggyakrabban előforduló képalkotási és elemzési technikák a fotogrammetria és a multispektrális felmérés. A fotogrammetria leegyszerűsítve távérzékelést jelent és elsősorban adatgyűjtésre, illetve területmérésre használják. A multispektrális felmérés segítségével speciális multispektrális kamerákkal vizsgálhatjuk a növényekről visszaverődő, emberi szemmel láthatatlan fényeket és az így kapott adatokból komplex elemzéseket készíthetünk. Ha szeretne jobban megismerkedni a drónos szoftverekkel jelentkezzen az ABZ Drone képzéseire, ahol az elmélet elsajátítása után gyakorlatban is kipróbálhatja magát.

A mezőgazdaságban használt szoftverek

Az ABZ Drone hivatalos hazai viszonteladója és képzési központja a nemzetközileg elismert, svájci fejlesztésű Pix4D szoftvergyártónak. Az informatikai vállalat termékei az ipari drónok összes felhasználási területét lefedik, a mezőgazdaságtól kezdve az építőiparon át egészen a helyszínelésekig. Két mezőgazdasági felmérésekre tervezett programjuk a  Pix4Dfields és a Pix4Dmapper.

A Pix4Dfields egy térképészeti szoftver amellyel hagyományos RGB kamerákkal könnyen és gyorsan készíthetsz nagyfelbontású térképeket nagykiterjedésű területekről. Az automatizált feldolgozásnak köszönhetően digitális felület modelleket hozhatsz létre, amelyeken vizsgálható a termények állapota. A felvételeket tartalmazó fájlok könnyen letölthetőek és gyorsan megoszthatóak, így más szoftverekben is kielemezhetjük őket. A kompatibilitás a Pix4Dfieldshez hasonlóan a Pix4Dmapper egyik legfontosabb jellemzője. A fotogrammetriai szoftverrel RGB, multispektrális és hagyományos kamerák segítségével készíthetünk felméréseket a magasból. A szoftver képes 2D és 3D modellé alakítani légifelvételeket, így rendkívül részletes kutatásokat végezhetünk. A mesterséges intelligenciával támogatott tárgyfelismerő funkcióval a szokatlan tárgyakat is gyorsan azonosíthatjuk, az elkészült felvételeket pedig még a helyszínen ellenőrizhetjük. A Pix4Dmapper leggyakoribb mezőgazdasági  felhasználási területe a terület és térfogat felmérés.

 

Drónok és virágok

Egy különleges és ígéretes kutatás során az ABZ Drone szakembere egy 1776 körtefát tartalmazó gyümölcsös virágait vizsgálta. Az alább látható képen látható az elkészült felmérés. Minél erősebben rózsaszínű egy adott terület annál több virágot hoztak az ott elhelyezkedő fák, míg a fehér foltok a rosszabb állapotban lévő fákat jelzik. Az eredmény felhasználásával a gyümölcsös gazdája a kevesebb virággal rendelkező területeket tovább vizsgálhatja, és a növényorvos is céltudatosan keresheti fel a problémás területeket. Hosszútávon egy ilyen kutatás és a megfelelő intézkedések termékenyebbé tehetik az egész gyümölcsöst. Ezt a felmérést természetesen ipari drónok és speciális szoftverek nélkül is elvégezhetjük, a különbség azonban, hogy a személyes bejárás rengeteg időt és energiát igényel, valamint a végeredmények pontossága mindig el fog maradni a gépek által készített felvételektől. Ez a kísérlet a példa rá, hogy az ipari drónok munkáját segítő szoftverek rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak és szinte bármilyen tevékenységet képesek hatékonyabbá tenni. Látogasson el honlapunkra és ismerkedjen meg mezőgazdasági drónmegoldásainkkal!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történelem új fejezete

A technológia fejlődésével egyre több gazda kezdi felfedezni a precíziós mezőgazdasági felmérésekhez szükséges szoftvereket. A magyar gazdák a mezőgazdasági drónok felhasználásának új fejezetéhez érkeztek, hiszen a nemrég megjelent pályázati felhívásnak köszönhetően a precíziós gazdálkodást elősegítő eszközökre, ezáltal drónokra és szoftverekre is pályázhatnak. A 100 milliárd forint keretösszegű pályázaton várhatóan 1500-2000 projekt kerül támogatásra. Elérkezett az idő, hogy nyissunk a jövő  megoldásai fele. Amennyiben Ön is érdeklődik a precíziós megoldások nyújtotta lehetőségek iránt vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel és kérjen ingyenes konzultációt.

 

Tegye meg az első lépést a jövő felé!

Az ABZ Drone csapata nemcsak ipari drónok forgalmazásával, szervizelésével és fejlesztésével foglalkozik, hanem drónképzéseket is szerveznek. Látogasson el partnerünk weboldalára, és találja meg a számára legalkalmasabb kurzust!

 

Amennyiben kérdése van, esetleg még több információra van szüksége az agráriumban használatos drónmegoldásokról, forduljon szakértői csapatunkhoz bizalommal az alábbi elérhetőségeken: