Drónok felhasználása a jövőben

Pilóta nélküli repülő járművek, légi robotok, drónok – bárhogy is hívjuk őket, kétségtelen, hogy az elmúlt években hatalmas ütemben kezdett nőni nemcsak a gyártásuk, de a népszerűségük is. Most már nemcsak katonai, magán vagy ipari célra használják őket, hanem különböző szolgáltatásokat is végrehajtanak velük. Nézzük a legérdekesebb újításokat és terveket, melyek a küszöbön vannak, vagy már meg is valósultak.

 

 

Csomagkézbesítés

Amint a drónok bekerültek a köztudatba az újításra nyitott cégek egyből felfigyeltek a lehetőségre, hogy azokat miként tudják üzleti célra alkalmazni. A legkézenfekvőbb a kis csomagok szállítása. Ezzel a megoldással jelentősen csökkenthető lehetne a szállítási idő. De mekkora csomagok jöhetnek számításba? A nálunk forgalmazott Hercules 20 drón például technikailag alkalmas lehet a csomagszállításra, hiszen üzemszerű használatra alkalmas akár 20 kilógrammos hasznos teher szállításával.

 

 

Kárfelmérő drónok

A drónokba épített fejlett szenzorok képesek lehetnek arra is, hogy megbecsüljék azt, hogy az adott vad-, vihar- vagy más természeti erők okozta kár mekkora területen jelentkezett a gazdaságunkban. Sőt, a legmodernebb repülő járművek nem csak területalapú becslésre képesek, hanem gépi tanulás segítségével meg tudják becsülni a hiányzó, letarolt növények mennyiségét is! Ezeket az adatokat többek között biztosítási eljárásokban hasznosíthatjuk. Ez elvégezhető lehet a Yuneec H520-szal és a megfelelő kiegészítő kamerával. Ipari drónpilóta képzéseinken ezekkel a drónokkal és a hasznos funkciókkal garantáltan megismerkedik minden érdeklődő.

 

 

Fertőtlenítésre is alkalmas

A South China Morning Post még februárban hozta le a hírt, miszerint Kínában egyre több településen drónokkal permeteznek fertőtlenítőszert, hogy így próbálják megfékezni az országban tomboló koronavírus terjedését. Azokat a drónokat, amelyeket eredetileg mezőgazdasági célra használták, hogy növényvédőszereket permetezzenek, átprogramozták, és fertőtlenítő szereket kezdtek el szórni járvány sújtotta övezetekben. Csapatunk márciusban szintén felvetette ezt az ötletet, sőt egy felhívást is közzétettünk. A cégünk szeretett volna hozzájárulni a koronavírus (COVID-19) megfékezéséhez, így olyan a Pest megyei önkormányzatok és szervezetek jelentkezését vártuk, ahol középületek, utcák, közösségi terek fertőtlenítésében volt lehetőség segíteni nagy teljesítményű permetező drónunkkal, valamint hozzá értő pilótánkkal, méghozzá díjmentesen.

 

Objektum 3D modellezése

A számítógépes grafikában a 3D modellezés az a folyamat, amely matematikailag ábrázol tetszőleges háromdimenziós objektumot. A végeredményt 3D modellnek nevezzük. A Yuneec H520e drónnal épület 3D modellezése is lehetséges, amely nagyban megkönnyíti a tervezők és a kivitelezők munkáját. Folyamatosan bővülő drónképzési palettánkon 2021-től a 3D modellezés képzésünk is elérhető lesz, ahol felkészült szakoktatóink segítségével bárki elsajátíthatja a drónokkal történő 3D modellezés rejtelmeit.

 

Elektromos vezetékek vizsgálata

Jelenleg az elektromos vezetékek vizsgálatát emberek vagy helikopterek végzik – egyik sem ideális megoldás. Ezek a módszerek károsak lehetnek a környezetre, drágák vagy nem biztonságosak. Az ABZ Drone színeiben ebben is segítséget nyújtunk a megrendelőinknek: a Yuneec H520 multispektrális kamerával vagy az Altura Zenith ATX8 lidar kamerával alkalmas elektromos vezetékek vizsgálatára, ezzel is elkerülve a különböző veszélyeket, szennyezési lehetőségeket. A lidar kamera működéséről ide kattintva megtekinthetsz egy videót.

 

 

Gondolatolvasó drónok

Az IBM nevű cég kávékihordó drónjai nemcsak egyszerűen felszolgálják a kávét, de jóval azelőtt kitalálják, hogy jól esne egy frissítő fekete, mielőtt hangosan kimondanánk. A drónok kamerái és biometrikus érzékelői lehetővé teszik az ember kognitív állapotának érzékelését: folyamatosan figyelik a vendégek pupillatágulását és arckifejezését, és ha úgy látják, már szállítják is az italt. Természetesen az adatvédelmi szabályok betartásával, és csak akkor, ha vendégek valóban ezt kívánják. Hasonlóan innovatív megoldásokra alkalmas az ABZ Drone kínálatában is megtalálható és drónra rögzíthető Pensar kamera. Az eszköz például nem csak a tárgyak felismerésére képes, az arcfelismerés területén is élen jár. A jelenlegi helyzet okozta újításként pedig már meg tudja különböztetni, ki visel maszkot és ki nem.

 

 

Rendvédelmi drónok

Év elején a georgiai Savannah város Rendőrkapitánysága „beszélő drónokat” vetett be, amelyek előre rögzített üzenetet közvetítenek az olyan embereknek, akik nem tartják be a társadalmi távolságtartást.

Fontos megjegyezni, hogy a drónokat nem véletlenszerű járőrözés céljából, vagy új rendőri egységként telepítették, és nem is a gyalogos járőrök helyettesítésére tervezték. Olyan területeken alkalmazták őket, ahol erre szükség volt, ami egyben azt is jelentette, hogy a tiszteket megóvta a fertőzött személlyel való esetleges érintkezéstől. Az Egyesült Államokban több rendőrségi egység is ugyanezen okból megkezdte a távirányítású drónok használatát, míg az olasz rendőrség drónokat alkalmazott, hogy lebuktassa az egész országra kiterjedő kijárási tilalom megsértőit. Rendvédelmi feladatok ellátására számos hivatalos szerv használja az általunk is forgalmazott Yuneec H520 drónokat.

 

Pizza a levegőből

Drónnal szállított ki pizzát a Domino’s Hollandiában. Zandvoort tengerpartján teljesítette a megrendelést a hatrotoros – egyelőre tesztjelleggel. Egyre közelebb araszolnak a valósághoz a futárdrónok: a Domino’s Pizza a hollandiai Zandvoort tengerpartján sikeresen végzett tesztkiszállítást egy drón segítségével. Persze a szolgáltatás kereskedelmi rajtja kapcsán még nem árult el konkrétumokat az étteremlánc, azt mindenesetre elmondta, a drónos kiszállítással elsősorban a nehezen megközelíthető helyeket veszi majd célba – azzal nem csak szárazföldre tud majd kiszállítani, de akár hajókra is eljuttathatja a megrendelt pizzákat. Noha a drónok már lényegében készen állnak a feladatra, a hasonló légi kiszállítást a helyi szabályozásoknak még le kell követniük. Ebben tett jelentős előrelépést a Yuneec drónvállalat a német Droniq céggel közösen. Az együttműködésnek köszönhetően egy szabványoknak megfelelő megoldás született, amely megoldásként szolgálhat az európai légtérbe integrált drónkövetéshez. Ismerd meg a légtérintegrációról szóló bejegyzésünket.

 

Egy biztos, bármilyen drónmegoldásról is álmodozol, az első lépésekhez jól jön egy felkészült szakértői csapat. Amennyiben egyedi drónmegoldásod kifejlesztéséhez, kivitelezéséhez van szükséged némi segítségre vagy szaktanácsra, vedd fel velünk bátran a kapcsolatot! Szakembereink készséggel állnak rendelkezésedre.