Drónok védik meg a jövő szőlőjét

A borászok évezredek óta tudják, hogy a jó bor titka a megfelelően gondozott szőlő. A legújabb precíziós megoldásoknak köszönhetően hatékonyabban elégíthetjük ki növényeink igényeit, mint valaha.

A DronBee elnevezésű precíziós gazdálkodási vállalatot a borkedvelők által is jól ismert Firenzében alapították. A cég különböző technológiai szolgáltatásokat és precíziós tanácsadást nyújt gazdaságoknak és mezőgazdasági kutatásokat végző intézeteknek. A vállalat tevékenységei közül kiemelkedik a közelmúltban végzett két projektjük, mely során RGB, multispektrális és hőkamerákkal elemezték szőlőültetvények állapotát. Ezekről a kutatásokról és eredményeikről olvashattok alább.

A Chianti projekt

2020 júliusában a világhírű Chianti Classico pincészet ültetvényeit a Pix4Dmapper szoftver segítségével vizsgálta a DroneBee csapata. A projekt célja egy 15 hektárt lefedő öntözőrendszer kiépítése volt. A növények állapotát és vízstressz szintet egy multispektrális és egy hőkamerával felszerelt drónnal mérték fel a szakemberek. A begyűjtött adatokból a Pix4Dmapper fotogrammetriai programmal készítettek könnyen értelmezhető ortomozaikot, hőtérképet és reflexiós térképet. A térképekből ellenálló szint szerint három, míg a vízstressz szint szerint négy típusú zónát vázoltak fel, így jól látszik, mely területeknek van nagyobb szükségük vízre, és melyek azok, amelyeket nem szabad túlöntözni. Az eredmények alapján kiépített öntözőrendszer sokkal pontosabban működik, és jelentősen nagyobb termésátlagot fog biztosítani, mint bármilyen hagyományos megoldással megtervezett rendszer. 

A Chianti Classico ültetvények hőtérképe (jobbra) és a vízstressz szint alapján létrehozott zónák (balra)

A Bolgheri projekt

A kiemelkedő borairól ismert Bolgheriben egy családi szőlőültetvény felmérésében vettek részt a DroneBee szakemberei. A 2020 szeptemberében elkészített kutatás három hektáron vizsgált több mint 10 féle szőlőt. A projekt célja a szelektív szüretelés megkönnyítése és digitalizálása volt. Az elemzéseknek köszönhetően a szüretelők okostelefonnal elérhető térkép alkalmazások segítségével pontosan ismerték a jó minőségű szőlők helyét, így a magasabb cukortartalmú gyümölcsöket külön tudták választani. A kiemelkedő minőségű szőlőből értékesebb, finomabb bor készült, nem veszett el a pár tökéletes tőkében rejlő íz a többi, átlagos gyümölcs között. A projekt során a szakemberek egy innovatív algoritmust használtak a szőlő lombkorona geometriájának (sűrűség, magasság, vastagság, térfogat) felmérésére, ami a peszticid-dózis értékelések során rendkívül hasznosnak bizonyult.

Itthon is elérhető megoldások

A két projekt során különböző adatelemzéseket alkalmaztak, amelyek demonstrálták az ipari drónok precíziós mezőgazdaságban való felhasználásának lehetőségeit. Ez a fajta technológia Magyarországon is minden gazdálkodó számára elérhető, a családi vállalkozásoktól a nagyvállalatokig, valamint számos lehetőséget és előnyt rejt (pénzmegtakarítás, jobb termékminőség, megnövekedett hozam).

Ha többet szeretnél megtudni a kutatásokhoz felhasznált szoftverekről, nézz körül a Pix4D ipari-mezőgazdasági drónokhoz tervezett szofterei között, ha pedig kérdésed van, kérj ingyenes konzultációt szakértőnktől!