Drónozás a média világában

Interjú hazánk egyik népszerű fotósával, Trenka Attilával, aki a munkái során nemcsak fényképezőgépet, hanem drónt is használ. Legyen szó sztáresküvőről, mezőgazdasági gépek fotózásáról vagy egy nagyobb rendezvényről, ez a szakember bárhol szívesen használja a drónokat. Mint mondja, ennek rengeteg pozitív hatása is van, hiszen a megrendelő nemcsak egy új perspektívában láthatja a dolgokat, hanem minden sokkal látványosabb, exkluzívabb lesz tőle. De vajon megtérül ez a befektetés? Erre is kapunk választ a következő interjúban!

Említetted, hogy használtál már drónt egy mezőgazdasági gép megörökítéséhez. Hogyan is zajlott pontosan ez a projekt?

Gyulán kellett egy nagy értékű gépet fotóznunk, aminek a legnagyobb érdekessége, hogy magyar szabadalom alapján épült. A megrendelő külön engem kért erre a feladatra, mert tisztában volt vele, hogy tudok légi felvételeket is készíteni. Ez a szerkezet a gátépítésben segít, többek között a gátszakadást is meg tudja akadályozni. Munka közben kellett lekapni, hiszen így lehet a legjobban bemutatni, hogyan is dolgozik ez az eszköz. Ennek több előnye is van, az egyik például, hogy a jövőbeli megrendelő egy professzionális felvételen is szemügyre tudja venni, hogyan működik ez a monstrum. Több milliárd forintból fejlesztették ki, tehát nem volt mindegy, hogy mik készülnek róla. Magyarországon a gátak amúgy is jelentős szereppel bírnak, gondolok itt hazánk történelmére, vagy napjaink nagy esőzéseire. A katasztrófa sújtotta területeken egy drón oda is be tud menni, ahová a legfejlettebb helikopter sem.

Tehát egy fényképezőgéppel nem tudtad volna pontosan lemodellezni ennek a gépnek a működését?

Az emberi mozgás rendkívül kötött. Hiába mászik valaki egy épület tetejére, a levegőben lebegni nem képes, ráadásul a keze is óhatatlanul megremeghet ilyen magasságban. A drón segítségével viszont a szakember a földön maradhat, így csodálhatja az elképesztő panorámát. Egyszerűen nem tudtam volna tökéletesen visszaadni a gép működését és a tájra való hatását, ha egy fényképezőgéppel örökítettem volna meg. Azt is be akartam mutatni, hogy egy viszonylag nagy szerkezet, ami a földön hatalmasnak tűnik, levegőből egy apróság, ami elképesztő területeket képes megmozgatni. Szemléltetni akartam, hogy nemcsak a tájra, hanem az egész környékre hatással van. Itt hatalmas mezőgazdasági területekről beszélünk, mely rengeteg embernek a megélhetését szolgálja. Amikor egy ilyet lemodellezünk, az emberek sokkal jobban rálátnak a gép fontosságára és belátják, hogy bár csak egy nagy valami van előttük, mégis több ezer társuk életére van hatással. Ezt csak egy drónnal tudtam visszaadni, a hatás persze nem maradt el, a megrendelő nagyon elégedett volt a végeredménnyel. A fotó még a gépről szóló prospektusba is bekerült.

Egy drón jó befektetés lehet egy cégnek?

A drónos fotózás egyre elterjedtebb és sokrétűbb. A fotósok felismerték a benne rejlő lehetőségeket és igyekeznek kihasználni. Ma már teljesen megszokott, hogy az esküvői fotózás során drónokat is alkalmaznak, de a tájfotózás, a romok felderítése, a rendezvényfotózás, nehezen megközelíthető területek felmérése mind elképzelhetetlen a drónok nélkül. Azonban minden vállalkozásnak előbb érdemes végiggondolnia, hogy pontosan milyen célra is akar drónt vásárolni. Azt tanácsolom, hogy profi csapattól, szakemberektől szerezzük be ezeket az eszközöket, akik a megadott paramétereink alapján ajánlják fel a megfelelő választást. A játékgépeket felejtsük el, gagyit sose vegyünk, mert azzal később csak a bajunk lesz.

De meg is térül?

Igen, ha a felhasználó tudatosan használja. Minden vállalkozásnak szüksége van az innovációra, hogy fejlessze magát. Egyre több külföldi cég szerez be drónokat, sőt drónpilótákat a csapatába, hogy ezzel is még keresendőbb legyen a piacon. Magánember is beruházhat egy ilyenre, hiszen ma már minél több mindenhez értünk, annál eladhatóbbak vagyunk. Persze, amikor belevágtam és megvettem az első drónomat, akkor kicsit fájt a fejem az ára miatt, viszont mikor láttam, hogy mennyivel többen érdeklődtek irántam, rögtön rájöttem, hogy ez jó befektetés volt. Ezek a légtechnikai eszközök hosszútávra szólnak, idő, míg megtérülnek, mégis olyan sokat emelnek az értékünkön, hogy kár kihagyni. Nekem nagyjából havi szinten 20-30 ezer forintra jön ki egy drón fenntartásának a költsége, ami egy elenyésző összeg ahhoz képest, micsoda megrendeléseket kaphat vele az ember. Tapasztalataim szerint minél jobb minőségűt veszünk, annál hosszabb az élettartama, tehát nem kell évente vásárolnunk, ha csak nem szeretnénk mindig a legújabbal dolgozni.

Miért javasolnád például egy magazinnak, hogy vásároljon egy drónt?

Teljesen más perspektívában tudnák elkészíteni a képeiket. Sokkal exkluzívabbá válnának az anyagok. Autós, mezőgazdasági és ipari magazinok, utazós lapok kifejezetten tetszetős felvételeket rakhatnának be, amik csak még csábítóbbá teszik az oldalakat. Lakásokat vagy házakat bemutató lapnál is el tudnám képzelni, hogy jól jönne egy ilyen eszköz. Gondoljunk csak bele, mennyivel jobban néz ki az, ha madárperspektívában (szerk. ebben az esetben értelemszerűen fentről fotózunk, rálátunk a témára, így ebből a perspektívából más a viszonya a témának a környezetéhez) mutatunk be egy otthont, ezzel is egy tágabb látásmódban ábrázoljuk a környezetet. A potenciális ügyfél így sokkal jobban el tudja képzelni, hol is van pontosan az adott épület, mintha csak magát az építményt látná. Az építészek is nem véletlenül nézik meg a földrajzi elhelyezkedését egy területnek. Az autókkal ugyan ez a helyzet. Egy terepjáró vagy egy sportautó szépségét sokkal jobban bemutathatunk egy drónnal készült felvétellel, mintha csak szemből és oldalról lekapjuk. Azt vettem észre, hogy egyszerűen sokkal színesebbek és izgalmasabbak lettek az anyagaim, mióta nem csak a fényképezőgépet használom. Fotósként fontosnak tartom, hogy fejlődjek, hogy lépést tartsak az újításokkal, a tengerentúlon pedig nem egy fényképész képzi már magát drónfotóssá is, hogy a nagyobb magazinok kapkodjanak utánuk. Elmondhatom, hogy az eseménytudósításaim sokkal érdekesebbek lettek, mióta drónt is használok, a rendezvényszervezők már a telefonba mondják, hogy örülnének, ha megreptetném a bulijukon. Egyszerűen jobban leköti az olvasót, az újdonság varázsa teljesen lenyűgözi. Igaz, hogy ha valaki több plusszal rendelkezik, mint a pályatársai, szívesebben hívják. Pár perc alatt megvan a fotó, kis utómunka, és már egy boldog és elégedett megrendelővel zárom a napot. Örömmel látom, hogy egyre több magyar fotóriporter ruház be egy ilyen eszközre, sőt a cégek akár már egy aratásra is elhívják a kollégákat, hiszen milyen jól néz ki, ha fentről is megcsodálhatjuk a munkánkat. Érdekes, hogy természeti jelenségekhez filmezéséhez is egyre többen alkalmazzák őket. A légi tájképek is nagyon mennek most, ezekre óriási kereslet van. Fentről látszik csak igazán, mit művelünk az erdőkkel, a jégsapkával, és hogy milyen eredménye van mindennek.

Megemlíthetjük a filmes szakmát is, hiszen egyre többen készítenek drónnal felvételeket.

Régebben rendőrségi vagy katonai helikopterekből vették fel a jeleneteket, ma már felröptetünk egy drónt és akár 4K-s filmeket is készíthetünk velünk. A hűséges című filmben például olyan miniatűr drónok tűnnek fel több jelenetben is, amik gyakorlatilag kézmozdulatokra reagálnak és válaszolnak, ami egy teljesen reális jövőkép abban a tekintetben, hogy az ilyesfajta távvezérlés talán már nincs is olyan messze a valóságban, mint hinnénk. Több tévécsatorna is alkalmazza már őket, például a National Geographic, de egyre több az amatőr filmes is, aki csak lát egy szép naplementét, lefilmezi, és már megy is fel a közösségi oldalakra. Budapesten is sokat látni esténként, persze itt fontos megemlíteni, hogy nem mindegy, hogy hol és mikor röptetünk, érdemes utánanézni az aktuális jogszabályoknak. Egyébként mesés felvételek szoktak készülni, néha csak ámulok, mennyire gyönyörű a főváros egy-egy ilyen munkán.

Érdemes elvégezni egy képzést, mielőtt valaki drónvásárlásra adja a fejét?

Természetesen, sőt fontosnak is tartom, hogy egy szakember felvilágosítást adjon, mielőtt valaki beruház egy ilyen eszközbe. Egy drón nem gyerekjáték, főleg a nagyobb és súlyosabb példányok, melyek kellő ismeretek hiányában nem csak anyagi, de jelentős egészségügyi kárt is okozhatnak.

Az egyik legszórakoztatóbb tevékenység, de gyakran igen nehéz feladat. Harcolunk a széllel, limitált a repülési idő, és mire éppen beállítanánk a megfelelő szöget, gyakran már fel is villan az akksi lemerülését jelző ikon. Tisztában kell lennünk a képességeinkkel, emellett, ahogy már említettem, rengeteg jogi követelmény is van, hiszen akárhol nem engedhetjük fel a drónunkat. Magyarország légügyi szabályaival tisztában kell lennünk. A drónokra vonatkozó nemzeti jogszabályok például különbséget tesznek a drónok szabadidős és szakmai felhasználása között. Más engedélyek vonatkoznak a magánterületekre és az ipari területekre is, ezekkel jó, ha tisztában vagyunk. Egy tanfolyam senkinek sem árt. Jobban megismerjük a gépünket, fel tudunk tenni olyan kérdéseket, amelyek fontosak lehetnek, akár a működéséről, akár a rejtett képességeiről van szó. A biztosításokkal is tisztában kell lennünk, hiszen nem mindegy, hol miben és hol teszünk kárt. Ne okozzunk, de ha mégis történik valami, tudnunk kell, hogy mit tehetünk. Nem minden tanfolyam jó, ezt hozzá kell tennem. Fontos, hogy szakembert válasszunk, olyan céget, aki megbízható, hozzáértő oktatót kínál nekünk. A drónok eléggé komplex eszközök, melyek különböző rendszerek megfelelő működésére épülnek, és bár nincs mód egy hardver- vagy szoftverprobléma elkerülésének garantálására, ha a fent leírtak alapján tisztában vagy azokkal a dolgokkal, amiket ellenőrzésed alatt tarthatsz, és a hibákkal, amiket elkerülhetsz, ez segít minimálisra csökkenteni drónod lezuhanásának vagy akár elvesztésének esélyét. A legtöbb baleset megelőzhető azáltal, hogy figyelmesen és gondosan jársz el a felkészülés és a végrehajtás során, ahhoz, hogy örömteli, produktív drónpilóta lehess.