MicaSense Altum használata kanadai tőzegláp rekultivációs projektek monitorozására és értékelésére

Ismerje meg a dróntechnológia és Micasense Altum kamera hatékony működését!

Napról napra bebizonyosodik, hogy a dróntechnológia folyamatosan fejlődik. Ezúttal Kanadában a tőzegláp komplexum felett történt izgalmas kutatás a Micasense Altum multispektrális kamera segítségével. Kanada a világon a 4. legnagyobb becsült természeti erőforrás értékével, valamint a legnagyobb érintetlen erdős területtel rendelkező ország.  Az erdő 270 millió hektáron terül el és otthont ad a világ második és harmadik legnagyobb tőzegláp komplexumának. A talaj nem csupán természeti, hanem gazdasági szempontból is fontos, mivel itt található a kanadai talajban tárolt szerves szén 56%-a. Mivel a bányászat, a gáz- és olajkitermelés Kanada egyik legfontosabb iparága is, ezért szigorú földhasználati politika van érvényben, hogy a területeket ne csak kihasználják, hanem meg is óvják.  Miután egy területet ásványi anyagok, kőolaj vagy földgáz kitermelésére használták szigorúan szabályozott meliorációs folyamaton keresztül kell biztosítani a természetes ökoszisztémák helyreállítását. 

Forrás: micasense.com

Ez a folyamat, azonban bonyolult, költséges és sok éven át tart. A hatalmas területek felmérésére, változatosságának rögzítésére ökológiai felmérők számos kis parcellát állítanak fel és vizsgálnak meg, mely akár egy egész szezont is igénybe vehet. A munkaköltséget kézi felmérés költségei mellett a logisztikai nehézségek költségei is jelentősen megemelik. A magas kiadások miatt a helyszín csupán egy részhalmazából vesznek mintát, ami pedig a megbízható helyreállítással kapcsolatos döntéseket teszik kockázatosabbá. Dr Cassidy Rankine érkezett azzal a megoldási javaslattal, hogy az ilyen típusú felmérésekre alkalmazhatnának dróntechnológiát. Összefogott Dr. Bin Xu tőzegláp-rekultivációs szakértőiből álló csapatával, hogy teszteljék mennyire alkalmas a multispektrális kamera a tőzegláp növényzetének osztályozására, valamint a felszíni topográfiai és hidrológiai becslésére. A projekt azt tűzte ki céljának, hogy új alternatívát teremtsen a tőzeglápokon végzett rekultivációs növényzet felmérések számára. A technológia alkalmazása mind költséghatékonyabb és optimálisabbak környezetvédelmi szempontból is és az olaj- és földgáz felhasználás területén is.

A projekten belül a kutatócsapat a MicaSense Altum multispektrális kamerát és a DJI M210 drónt használták négy kutatási területen, Peace River városa közelében Alberta északi részén. Kettő külön UAV felmérési kampányt végeztek, 2019 júliusában és októberében, annak érdekében, hogy a különböző évszakok eredményét tudják rögzíteni. Hiszen a növényzet folyamatosan változik, így lehetőségük volt különböző rétegek változásának összehasonlítására. Azért döntöttek az Altum mellett, mert at általa biztosított technológia adta a legjobb lehetőséget a térbeli, spektrális és időbeli elemzések pontos elkészítéséhez. 

Több tucat repülést végeztek és több tízezer fotót készítettek, melyeket a Pix4D szoftver segítségével dolgoztak fel, és a helyszínek hat spektrális sávjában hoztak létre ortomozaikokat. A felmérések nagy pontosságú pozícionálása lehetővé tette az ortofotók megismételhető összehasonlítását, hogy megfelelően mérni lehessen a terület vegetációjának időbeli változását. 

Az első eredmények azt mutatták, hogy  a dróntechnológia és a multispektrális felvételek lehetővé teszik több terület pontosabb felmérését. A beeső fényérzékelő és a MicaSense Altum visszaverődési erősség kalibrációjának kombinációja lehetőséget teremtett a drónnal történő légi felmérési technikákat alkalmazó, a növényzet felmérésére szolgáló eljárások kidolgozását, mely órási költségmegtakarításokat jelent ipari és a környezetvédelmi szempontból is.

A technológia hatékonysága érdekében még több munkát kell végezni, de az előzetes eredmények nagy ígéretet jelentenek a kanadai északi erdőkben. Mind a szénben gazdag területek integritásának felmérésére és mind a javításra irányuló cselekvésekben egy innovatív előrelépés a fenntartható természeti erőforrás gazdálkodás tekinetében.