Európai drón turné

ABZ_Drone_Weboldal_kiemelt_kep_1200x627

Európai drón turné, hogy a legjobb technológiák itthon is elérhetők legyenek.

Idén november elején az ABZ Drone ügyvezetői nyugatnak indultak, hogy bővítsék tudásukat és megismerjék a Franciaországban, illetve Hollandiában gyártott legújabb technológiákat. Előbbi fővárosában 4 napot, utóbbiban 6 napot töltöttek.

Párizs egyik ipari parkjában helyezkedik el a francia tőzsdén is jegyzett, egyik legkiemelkedőbb európai dróngyártó, akikkel már korábban megállapodást kötöttünk az itthoni forgalmazásra. Az útra azért is volt szükség, mert a technológia robbanásszerűen fejlődik világszerte, és persze ügyfeleinknek és partnereinknek az elérhető legkorszerűbb technológiákat és az ahhoz szükséges tudást is szeretnénk átadni. Az újabb elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzése mellett meghívást kaptunk Európa egyik legnagyobb építőipari kiállítására, a BATIMAT-ra, ahol a gyártó jelen volt az iparágban alkalmazható drónjaival:

  • tetőtakarító rendszerrel ellátott Hercules 10
  • csatornák átvizsgálására képes „Drone INSPECTOR”
  • építési területek feltérképezése Altura Zenith drónnal, hő és AI kamerával
  • építéseknél szállításra használatos Hercules 20, nagy teherbírású drónnal

Párizs után a tulipán és a sajt őshazájába látogattunk, az anyacég Holland gyárába. Amsterdamtól 40 km-re elhelyezkedő kis városka tisztasága és rendezettsége lenyűgöző volt. Ez a rendezettség és igényesség volt jellemző a gyárra is, ahol a világ egyik legellenállóbb drónja kerül előállításra az Altura Zenith. Ebben a gyárban készül a mesterséges intelligenciával ellátott kamera is (Pensar), valamint további egyedi fejlesztésű payload-ok. A drón strapabírásáról volt szerencsénk meggyőződni, ugyan is lehetővé tette számunkra az időjárás. Alig 4 fokban, emellett 50 km/h állandó szélben, alkalmanként pedig 70-80 km/h széllökésekben is próbára tudtuk tenni ezt a kuriózumot.

Kollégáink végtagjai hamarabb feladták a harcot a szeles hideggel, mint az Altura Zenith, de visszaérve a központba már őszinte mosollyal az arcunkon, elégedetten haladtunk tovább az elméleti anyaggal.

Szerencsések voltunk, mivel az oktatásba egy hétvége is beleesett, így volt lehetőségünk megismerni a Holland fővárost, aminek macskaköves utcáiban tradicionális sajtokat kóstoltunk. Hágába is eljutottunk, ahol az óceánparti sétányon friss tengeri herkentyűket is megízlelhettük (javaslom mindenkinek).

A városnézős hétvége után még egy nap volt az oktatásból, amikor a mesterséges intelligenciával rendelkező Pensar kamerájé volt a főszerep. Még mindig kicsit felfoghatatlan, hogy a kamera képes önállóan tanulni.

Hazaérkezésünk után már munkának is láttunk, hogy minél hamarabb és minél pontosabban át tudjuk adni azt a nagy mennyiségű tudást és ismeretet, amit kint kaptunk.

Alig várjuk, hogy a nyugati országokból újabb tapasztalatot hozhassunk haza ügyfeleinknek.