Fülöp-szigetek és ABZ Drone partnerség várható?

 

 

Október 19-én harmadik alkalommal ülésezett Budapesten a Magyar-Fülöp-szigeteki Gazdasági Vegyes Bizottság.  Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora is részt vett az ülésen, illetve megállapodást írt alá a Fülöp-szigeteki Növénytermesztési Hatósággal és a Metro Manila Parañaque városrészének Don Bosco Önkormányzatával. Az ABZ Drone Kft. sikeres prezentációja elnyerte a fülöp-szigeteki küldöttség tetszését és potenciális befektetésként tekintenek az oktatási rendszerükre.

 

Miután Magyarország 2017-ben újranyitotta a fülöp-szigeteki nagykövetségét, jelentősen erősödött a két ország közötti kapcsolat. Együttműködésük során több agrár és szociális kérdéssel foglalkoznak. Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár és Ceferino S. Rodolfo, a fülöp-szigeteki Kereskedelmi és Ipari Minisztérium iparfejlesztéséért és kereskedelempolitikáért felelős miniszterhelyettese együtt vezették a vegyes bizottság ülését.

A GVB társelnökei elismerték az eddig elért sikereket és a kétoldalú gazdasági kapcsolataink erősödését a fentebb említett területeken. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövettsége (ASEAN) országai közül az elmúlt évben a Fülöp-szigetek Magyarország 5. legfontosabb import- és 6. legfontosabb export-partnere volt. A kétoldalú kereskedelmi forgalom meghaladta az összesen 161 millió dollárt. Ahhoz, hogy a fülöp-szigeteki fejlesztések magyar szaktudással és technológiával valósulhassanak meg, Magyarország további 33 millió dollár értékű kötött segélyhitelt biztosít a partnerének. Ez az összeg fogja finanszírozni a Laguna-tó és a Manila-öböl vízminőségének javítását és a víztisztító berendezések telepítését.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora is részt vett az ülésen, illetve megállapodást írt alá a Fülöp-szigeteki Növénytermesztési Hatósággal és a Metro Manila Parañaque városrészének Don Bosco Önkormányzatával. A magyar Startup Campus Inkubator Zrt. pedig partnerségi megállapodást kötött a QBO Innovation Hub-bal.

Hazánk 35 fülöp-szigeteki diáknak biztosít lehetőséget magyar felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytatni, a Stipendium Hungaricum (SH) által.

A későbbiekben Pintér Tamás értékesítési igazgató tartott előadást a mezőgazdasági drónmegoldásokról. Az ABZ Drón Kft. prezentációját nagy érdeklődéssel hallgatták a fülöp-szigeteki delegáció tagjai is. A prezentáció végével párbeszéd alakult ki a delegáció tagjai között, többen is kérdeztek a drónpilóta képzésekről és szívesen elvégeznék, ha lenne lehetőség távoktatásban résztvenni a tanfolyamon. A nagy érdeklődésből már következtetni lehetett rá, de a delegáció vezetője meg is erősítette, mennyire stabil jövőbeli partnert lát az ABZ Drón Kft.-ben oktatási szempontból.

Ezek után Kötél Tamás a Mumgép, az UNWELT és a Roading Kft. képvíseletében tartott egy kisebb előadást, majd videós anyagokat mutatott be az általuk forgalmazott gépektől. A Fülöp-szigetek nagy örömére egy ünnepélyes gépadományozásra is sor került, a szállítás viszont csak a későbbiekben tud megvalósulni.

A bemutató után mindkét fél tagjai helyet foglalt a Kútház Kávézóban, ahol egy a Fülöp-szigetekről származó kávébabból készült kávékülönlegességet fogyasztottak el.