Genetikai potenciálmérés ipari drónokkal

Egy jól működő gazdaság számára elengedhetetlen a kiemelkedő minőségű és gondosan válogatott vetőmagok használata, hiszen ez determinálja a termények minőségét is. Ha egészséges növényeket szeretnénk termeszteni kiszámítható, magas termésátlagokkal akkor a körültekintő növényvédelmen és a precíz tápanyagkijuttatáson megfelelő minőségű vetőmagokra is szükségünk lesz. A vetőmagok minőségének egyik legfontosabb mérőszáma a homogenitás. A homogén vetőmagokból fejlődő növények egy időben virágzanak, egy időben érnek, és konstans termésátlagokat produkálnak. Így a nagykiterjedésű mezőgazdaságokban is jól összehangolhatóak a munkafolyamatok, többek között egyszerre permetezhetünk, majd egyszerre arathatunk az összes táblán. Az egyszerűsített folyamatoknak köszönhetően gyorsabban, pontosabban és hatékonyabban tudjuk működtetni gazdaságunk. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mi alapján különböztethetőek meg a nagy homogenitású vetőmagok a rosszabb minőségű társaiktól az ipari drónok és a multispektrális felméréseknek köszönhetően.

Hogyan működik a multispektrális felmérés?

A felmérés során egy speciális eszköz, a multispektrális kamera a vizsgált tárgyakról, jelen esetben a növényekről visszaverődő fényt vizsgálja különböző hullámhosszokon. A kamerák különlegessége abban rejlik, hogy az emberi szem által látható piros, zöld és kék színeken túl, az infravörös és az ultraviola sugárzást is képesek rögzíteni, valamint jellemzően egy nagyfelbontású hőkamerával is rendelkeznek, így számos új információt megtudhatunk a vizsgált tárgyról. A különböző hullámhosszokon mért eredmények összegzésével átfogó képet kapunk a növényeink állapotáról, az elkészült elemzés megértéséhez nem kell fizikusnak lenni, a feldolgozó szoftverek egy könnyen értelmezhető jelentést állítanak össze számunkra. A kamerát bármilyen eszközre felszerelhetjük, de mezőgazdasági felhasználás során ipari drónok segítségével érhetjük el a leggyorsabb és legpontosabb eredményeket.

Multispektrális felvétel a Pix4Dfields programban

 

Hogyan használhatjuk a multispektrális kamerákat a vetőmagok vizsgálatára?

Az elültetett vetőmagok folyamatos állományfelvezetése lehetővé teszi, hogy a különböző magok potenciálját folyamatként elemezzük, így jól elkülöníthetővé vállnak a legkisebb különbségek is. A folyamatos monitoring mellett vannak olyan kritikus élettani fázisok melyek során könnyen megkülönböztethető a vetőmagok genetikai potenciálja. A továbbiakban ezeket a fázisokat és szempontokat mutatjuk be részletesen.

Yuneec H520E mezőgazdasági drón multispektrális felmérés közben

 

A kelés és virágzás

Ideális körülmények között történő kelésből nehéz különbséget tenni az átlagos és a kiemelkedő minőségű vetőmagok között, hiszen ebben az esetben a külső tényezők, a csapadék és a tápanyagellátottság biztosítják a keléshez szükséges energiát. Egy kedvezőtlen időjárás által sújtott területen azonban az ipari drónok és multispektrális kamerák segítségével könnyen elkülöníthetővé vállnak a jó minőségű vetőmagok, ilyenkor ugyanis a magok a belső energia készletet kezdik felhasználna növekedéshez, hiszen nem állnak rendelkezésre a szükséges külső tényezők. Ebben a fázisban a korai stresszhatásokon való túljutás, a koraiság és a kelési erély a legfontosabb faktorok, a felmérések során ezeket vizsgálják a szakemberek.

Állományfelmérés az Outfield szoftver segítségével 

A virágzást megelőzően végzett állományfelmérésből is kiemelkedő fontosságú adatokhoz juthatunk. A keléshez hasonlóan ez egy kitűnő fázis a vetőmagok közti különbségek detektálásához. A folyamatban lévő virágzás felmérése és elemzése is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A hazánkban is használt Outfield szoftver ezekre a kutatáskora, elsősorban a gyümölcsösök felmérésére specializálódott és az elmúlt években több fontos eredményhez segítette hozzá a gazdákat.

 

A stresszhatások és természetes ellenállóképesség

A keléskor végzett elemzése ismertetése során már bemutattuk a stresszhatásokra adott válaszok fontosságát. A szélsőségessé váló klímaviszonyok miatt hazánkban is egyre gyakrabban fordulnak elő stresszhatást kiváltó szélsőséges környezeti jelenségek. Ezért kiemelten fontos, hogy olyan vetőmagokkal dolgozzunk melyek az átlagnál ellenállóbbak és gyorsabban regenerálódnak. Hasonlóan a korábban bemutatott helyzetekhez az ellenállóképességet is csak kedvezőtlen körülmények között lehet érdemben vizsgálni. Egy jelentős stresszhatás után végzett folyamatos felmérésből két kiemelt fontosságú tényezőt is megismerhetünk. Az első a növény és a vetőmag ellenálló képessége, a másik a regenerálódási képessége. Ezek az adatok jól összehasonlíthatóak így nagy mértékben segítenek a vetőmagok közötti differenciálásban.

Nem csak környezeti hatások nehezíthetik meg az ültetvények fejlődését, fontos számolni a különböző károkozókkal is. A károkozókkal szembeni természetes ellenállóképesség szintén kiemelten fontos ismérve egy jó minőségű vetőmagnak. A multispektrális felméréseknek köszönhetően ezt is könnyen elemezhetjük.

Yuneec H520E mezőgazdasági drón LaQuinta multispektrális kamerával felszerelve

 

A betakarítás

A betakarítás során válik kiemelten fontos tényezővé a bevezetésben már említett homogenitás. A jóminőségű vetőmagból származó növények egyszerre, magas és jól kiszámítható termésátlaggal érnek, így az egész tábla szempontjából ideális időben lehet megkezdeni a betakarítást. A különböző magokkal vetett táblák homogenitása az egyik legstabilabb összehasonlítási pont. Egy jól működő precíziós gazdaságban minden tevékenység pontosan meg van tervezve ezért kiemelten fontos a kiszámítható termésátlag, hiszen így a logisztikai megoldások sem igényelnek folyamatos újra tervezést.

Összefoglaló

A jóminőségű vetőmagokra jellemző a homogenitás, jelentős energia tartalékokkal rendelkeznek és ellenállnak mind a környezeti hatásoknak mind a károkozóknak. Ezek a megfigyelések nem számítanak újdonságnak, és meglepőnek sem lehetne nevezni őket, az viszont korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy pontos és részletes genetikai potenciálmérés akár egy kisméretű gazdaságban is elvégezhető. Az ipari drónoknak és a multispektrális kameráknak köszönhetően ma nincs szükség se laboratóriumokra, se évtizedes kísérletezgetésekhez ahhoz, hogy a legmegfelelőbb vetőmagokkal dolgozzunk.