Így integrálható a drónokból kinyert adat a modern precíziós mezőgazdasági gépekbe (Esettanulmány)

Mi az ABZ Drone-nál hiszünk abban, hogy a jelenkor kihívásait a jövő innovatív drónmegoldásaival kiegészítve tehetjük hatékonyabbá. Kutatásaink során azon dolgozunk, hogy a gazdaságok minél egyszerűbben alkalmazzák a robotizált technológiát az ipari drónok segítségével. Az előremutató utakat keresve dolgoztuk ki, hogyan integrálható a drónokból kinyert adat a modern precíziós mezőgazdasági gépekbe, traktorokba. Ennek köszönhetően hatékony választ találtunk a differenciált kijuttatásra.

 

Ismerd meg a projekt kapcsán készült esettanulmányunkat!

 

Helszín: Adony

Terület: 3500 hektár

Teszt célja: drón segítségével készített kijuttatási térkép importálása egy precíziós mezőgazdasági gép rendszerébe

A projekt során kiválasztottunk egy 5 hektáros táblát, ahol napraforgót termesztettek. Végrehajtottunk a területen egy multispektrális felmérést 60 méteres magasságban 80%-os átfedéssel. Az így létrejött képek földi felbontása kb. 6 cm / pixel. Ezenkívül végrehajtottunk egy RGB felmérést is 100 m-en E90-es kamerával.

A felvételek alapján kidolgoztuk az orthomosaic felvételt. Már ezen is jól látható, hogy a tábla nem egységes, főleg a szélein látható vízállásos terület.

Majd létrehoztuk az index térképet. Elkészítettük a VARI mezőgazdasági indexet, ami nagyon jól szemlélteti a területen lévő vegetációs tömeget. Szépen látható, hogy a két vízállásos területen, ahol tulajdonképpen nincs is növényzet ( bal alsó és felső sarok) ott az index ki is zárja a területet az értékelésből.

Következő lépésként megalkottuk az index térképen a kijuttatási zónákat. Ebben a projektben 4 db zónát hoztunk létre. (Lehetőség van akár 10 zóna létrehozására is.) Látható, hogy a zónatérkép már külön színekkel jeleníti meg az egyes kijuttatási zónákat.

A zónákhoz hozzárendeltünk egy kijuttatási rátát. (Ezt hektárra levetítve kell megadnunk). A mértékegységgel nem kell foglalkoznunk, hiszen azt a kijuttató rendszer megfelelően értelmezi.

Itt látható az egyes zónákhoz tartozó átlagértékek, a zónák területe, illetve a zónában kijuttatni kívánt anyag mennyisége. A piros zóna tulajdonképpen egy vegetáció mentes területet jelöl, ezért itt nem juttat ki anyagot a gép.

Ezt követően kezdődött a shape file formátumú zóna térkép importálása a traktorba. Nagyon fontos, hogy a mezőgazdasági gépben Trimble rendszert használtak az egyes műveletek végrehajtásához. Ez a rendszer több összetevős. Áll egy farm management szoftverből, amiben tulajdonképpen a kijuttatásokat lehet megtervezni, tábla határokat importálni, kezelés utáni szoftveres értékelést lehet végrehajtani. A másik szegmens már a mezőgazdasági gépben lévő kezelőfelület, illetve a hozzá tartozó RTK – és robotkormány rendszer.

Egy speciális mappaszerkezet létrehozásával a pendrive-on a Trimble FM 1000 megjelenítő képes volt a megfelelő fájlokat olvasni. Így a Pix4D szoftveren kívül nincs szükség más szoftver használatára.

Az importált adatokat  kb így kell elképzelni a valóságban. A zónatérképet megjeleníti a traktor, és értelmezi a kijuttatandó anyagmennyiséget is. Amikor elér egy zónát, akkor képességei szerint szabályozza a kijuttatandó mennyiséget.

A folyamatról készítettünk egy rövid animációt is. Tudj meg többet! Kérj szakértői konzultációt vagy jelentkezz mezőgazdasági drónpilóta képzéseinkre!