Így spórolhatunk milliárdokat vállalkozásunknak a drónokkal

A pilóta nélküli légi járművek kreatív használata nemcsak szakmailag, hanem pénzügyileg is befolyásolja a vállalkozások működését. De mégis hogyan változtatják meg a drónok egy cég üzemeltetését? Miért hasznos, ha valaki beruház egy ilyen eszközre? Cikkünkben eláruljuk!

A PwC Magyarország 2017-es tanulmánya szerint az energia- és közüzemi szektorban a drónalapú megoldások piaca globális szinten évente 9,46 milliárd dollárra becsülhető. Ezek az adatok az elmúlt években ösztönzően hatottak a mikrovállalkozásoktól kezdve a legnagyobb multicégekig. A drónok felhasználása napjainkban már igen széles skálán mozog, hiszen ezek az eszközök alkalmasak többek között térinformatikai felmérések elvégzésére, a túlburjánzó növényzet és más veszélyek proaktív kezelésére, vagy az építési folyamatok ellenőrzésére. A műholdas megfigyeléshez képest a drónok a vízminőség ellenőrzésében is hatékonyabb megoldást jelenthetnek a víziközművek számára. De érdekességként még megemlíthetjük, hogy Nagy-Britanniában gyógyszerek és orvosi eszközök szállításához is tesztelték már ezeket az okos kütyüket.

 

Miért éri meg beruházni egy drónra?

Szemléltessük egy példával a kreatív felhasználásukat. A már fentebb említett PwC tanulmány szerint az áramszolgáltatóknak hatalmas lehetőségeket jelentenek nemcsak anyagi, hanem biztonsági okokból is, ugyanis a drónok hatékonyabbá tehetik az elektromos vezetékek közelében lévő növényzet gondozását és a fák metszését. A globális villamosenergia-szállító hálózatok hossza a korábbi előrejelzések szerint 2020-ra elérheti a 6,8 millió kilométert, a szabályozó hatóságokat pedig egyre jobban aggasztja a szolgáltatás biztonsága, ezért ösztönzőket vezetnek be a szolgáltatás-kiesések csökkentése érdekében, illetve büntetéseket szabnak ki az üzemszünetért. Az energetikai szektor a hálózati hibák és kényszerleállások miatti évente nagyjából 169 milliárd dollár veszteséget szenved el. A nyereségesség elérése érdekében a cégeknek muszáj új megoldásokat keresniük, a fentebb említett példa esetében pedig elmondhatjuk, hogy a drónok nemcsak képesek konkrét, pontos adatokat gyűjteni, hanem egy emberéleteket kockáztató tevékenységet is gyorsan, veszélyhelyzet nélkül megoldani, így minimálisra redukálni a hibalehetőséget.

Hol hasznosíthatók még a drónok?

ABZ Drone - Permetező drónpilóta képzés

Nagyobb iparágként megemlíthetjük még a mezőgazdaságot. Korunk gazdái innovációra vágynak, tisztább és átláthatóbb megoldásokat keresnek. Példaként megemlíthetjük, hogy a drónok permetezésre való felhasználása rengeteg előnnyel járhat. Ezek között van többek között a talajszerkezetre gyakorolt romboló hatás elmaradása is, mivel repülő eszközről beszélünk. Ugyancsak elmarad a növényállomány fizikai károsítása. Óriási higiéniai előnyük, hogy – abból kifolyólag, hogy a drónok vezető nélküli járművek – a permetezőszemélyzet vegyszerkitettsége töredéke a földi kijuttatásénak. Segítségükkel felmérhető, milyen károkat okoztak gazdaságnak a vadak, vizsgálhatjuk a termesztett növénykultúrák egészségi állapotát. Sokan ódzkodnak ettől a megoldástól, hiszen ennek a gazdasági ágazatnak a szépsége mégiscsak a természetközeliség, ám nem m

ehetünk el amellett, hogy a termelés növekedésével az idő lett a legnagyobb tényező. Ezekkel az eszközökkel pénz, energia spórolható, amit aztán a gazdaság más területeire lehet fordítani, hiszen használatukkal jócskán megnő a szabadidőnk is.

 

Ha beruházok, mégis milyet vegyek?

Először is fontos meghatároznunk, hogy pontosan milyen területen, mekkora részletességgel kívánjuk felhasználni őket a vállalkozásunkban. A drónok árát nagyban befolyásolja a műszaki konfigurációik. Sem az olcsó drónok, sem az olcsó műszaki berendezések nem alkalmasak részletes és helyes adatok megadására, ezek inkább pénzkidobásnak számítanak, mintsem befektetésnek. Ezektől komoly szakmai eredmény nem is várható. Az ABZ DRONE csapata nemcsak segít kiválasztani a cégének legmegfelelőbb dróntípust, hanem lehetőséget is ad arra, hogy kollégáit profi drónszakértővé fejlesszék, amellyel szintén rengeteget spórol, emellett olyan innovatív megoldásokat is beépít a hétköznapjaikba, amelyek csak még profibbá teszik a cége arculatát.