Így zajlik az ipari drónpilóta képzés Pomázon

Korán kezdődik a nap. Kiérünk az ABZ Drone 10 hektáros oktatási helyszínére. Egy őz átoson a harmattal borított tisztáson, és a széléről néz minket. Lehet, hogy az ipari drónok még az ő figyelmét is felkeltették. 🙂

A furgon csomagteréből kikerülnek a nagy dobozok, majd megkezdődik a Hercules 20 összeszerelése. Ezt már a képzésen résztvevők végzik az oktató szigorú tekintete és felügyelete mellett. Szépen lassan minden a helyére kerül és összeáll a varázslatos gépezet. Következhet a kalibrálás. Egy ilyen közel 20 kilós drón esetében a mozgatást jobb, ha két ember végzi. Egy emberrel sem lehetetlen, de azért kell hozzá a kondi.

A kalibrálásnak vége, valaki vicceskedve meg is jegyzi: „most már tudja a drón, hol a helye”.

Akkor következhet a repülés előtti ellenőrzés. Ehhez egy részletes dokumentáción szükséges átmenni és gondosan odafigyelve minden pontot át kell ellenőrizni, majd kipipálni.

Minden tökéletesen összeállt. Az oktató maga mögé vezényli a hallgatókat és még ejt pár hasznos szót a biztonságról. Bemutatja, hogyan kell felszállásnál tartani a távvezérlőt, és megoszt egy két személyes tapasztalatot is. Egy nemzetközi drónpilótától öröm hallani a történeteket.

A résztvevőknek nagyon figyelni kell, mert a gyors szemléltetés után ők fogják kézbe venni a távirányítót. De ezzel nincs is gond. Mindenki nagyon lelkes. A jó hangulat mellett érzik a helyzet komolyságot, pontosan tudják, hamarosan egy profi ipari drónnal fognak repülni.

Az előzetes repülések, manőverek után jöhet az egyedi szórófej felszerelése és a 6 hektárnyi terület szimulációs permetezése. Természetesen most csak tiszta vízzel. Az egyik oktató mesél az egyedi permetezőrendszerről. Elmondja, miért szívügyük ez az új, innovatív megoldás. Beszél a több mint 10 éves mezőgazdasági tapasztalatairól is és arról, hogyan növelhető a kijuttatott szer hatékonysága. „Fontos az egységes cseppképzés, hogy minden felületre pontosan ugyanannyi permetszer kerüljön ki…” – mondja.

Az egyik résztvevő borász. Azért is jelentkezett a képzésre, hiszen látja, mennyivel hatékonyabb lehet a drónnal történő precíziós gazdálkodás. Ahogy szakértőnk mesél, a tapasztalt borász egyetértéssel bólogat.

Felszáll a drón, megkezdődik a permetezés. A drón automata üzemmódban teszi a dolgát, de ettől függetlenül a pilótának éberen figyelni kell a működést. A távirányítót kézben tartva követnie kell a szemével a drón útját. Amint kifogyott a víz, jöhet a tartály gyors feltöltése és egy aksicsere. Ez pillanatok alatt megvan, és folytatódhat a permetezés tovább…

Az oktatás végéhez közeledve látszik, hogy résztvevők elfáradtak, de a nap összegzésénél elmesélik tapasztalatikat, megosztják gondolataikat:
„Kellő terhelést kaptunk, és nem csak ilyen himi-humi módon adták át az anyagot…”

Igen, ez célunk is, hogy a piac legütőképesebb ipari drónpilótáit neveljük ki, akik tényleg hasznosítani tudják azt, amit az ABZ Drone képzésén elsajátítottak.

Nézd meg az oktatásról készült videós összefoglalónkat is: