Lidar képzésen jártak kollégáink és az Altura Zenith gépünk

Továbbképzés Szlovákiában

A tavasz első hónapját továbbképzéssel kezdtük, hogy ügyfeleinknek a legkorszerűbb payload-okat is elérhetővé tegyük.

Kora reggel autóba pattantunk és Észak felé vettük az irányt. 9 órakor már a Szlovák határon kértünk útbaigazítást, hogy hogyan is működik a kinti matricás rendszer (sajnos a határ melletti magyar kutak nem értékesíthetnek Szlovák pályamatricát). Végül azt javasolták, hogy Pozsonyig menjünk el mellékutakon, úgy is közel van. Azért kicsit megnyugtatott, hogy nem csak itthon siralmas a kátyú helyzet. Fél 10-kor már az oktató teremben voltunk. Éppen, hogy nekivetkőztünk a pilótájuk szólt, hogy induljunk terepre, mivel óráról órára erősödik a szél. Újra autóba, és a Pozsony külterületén helyet kapott teszt területen percek múlva ott is voltunk. Gyors eligazítást kaptunk a LIDAR elhelyezéséről az Altura Zenith-re, és a ”karbon madár” már meg is kezdte a felszállást.

Még a pilóta a repülést felügyelte, Erik (a házigazda) instrukciókkal látott el minket, hogy milyen beállításokat kell elvégezni ahhoz, hogy pontos eredményeket kapjunk. Igaz napsütéses volt az idő, de nyílt terepen már érezhető volt az erős szél, így a landolás után, újra a ”bázis” felé vettük az irányt. A lézerszkenner percenként 700.000 pontot készített, melyből különböző szoftverek segítségével tökéletes 3D modellt készítettünk, így az irodából tökéletes méréseket tudtunk végezni a kinti épületekről és tárgyakról. Emellett a területen elhelyezkedő növényzetről, akár egy-egy fára lebontva pontos adatokat tudtunk nyerni, hogy mekkora, milyen sűrűségű, stb… Ezt már csak az tetézte, amikor a növényzetet egy gombnyomással el tudtuk tűntetni a talajfelszínről, így tökéletes képet kaptunk a domborzat sajátosságairól.

Ennek az innovatív technológiának köszönhetően több mérnök több napi vagy akár heti munkáját lehet kiváltani irodai környezetből.

Elsődlegesen építőiparban, útépítésnél, területmérésnél, talajmunkáknál használható, de erdészetben, mezőgazdaságban és még sok más területen is költséghatékonyan tud precíz adatokat szolgáltatni.

Estére rengeteg új információval gazdagodva értünk haza és alig várjuk, hogy ügyfeleinknek is átadhassuk ezt az innovatív technológiát.