Megváltozott a típusminősítés pótlásának határideje

A megkezdett típusminősítési eljárások lefolytatására a Nébih 2022. június 30-ig biztosít lehetőséget a már értékesített eszközök esetében.

A permeteződrónt gyártók és forgalmazók kötelesek típusminősítési eljárást kezdeményezni, hogy kizárólag cseppképzési és szórástechnikai szempontból megfelelő légi járművek végezzenek kijuttatást Magyarországon. A típusminősítési eljárás követelményrendszere megtalálható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) honlapján.


Még nem késő pótolni a típusminősítést

A 2021. december 1-jén hatályba lépett AM rendelet kapcsán a Nébih tájékoztatja a permeteződrónokat gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat, hogy a már értékesített eszközök esetében meghosszabbította a határidőt. Így a már megkezdett típusminősítési eljárások pótlólagos lefolytatására 2022. június 30-ig van lehetőség. 2022. július 1-től a MATE részére benyújtott kérelmek elbírálása, illetve a permeteződrónok adminisztratív minősítése 30 napos; a vizsgálattal megvalósuló minősítés pedig 90 napos határidővel zajlik majd.

A típusminősítés kötelező a permeteződrónok esetében


Vásárló vagyok, h
ogyan érint ez engem?

Azoknak, akik permeteződrónt vettek vagy venni készülnek, a fentiekkel kapcsolatban nincs különösebb teendőjük. A június 30-ai határidőt követően érdemes meggyőződni arról, hogy a megvásárolni kívánt permeteződrón rendelkezik-e érvényes forgalomba hozatali engedéllyel és igazoló matricával. Ha korábban nem típusminősített permeteződrónt vásároltál, kísérd figyelemmel a MATE Egyetemi Laborközpont honlapján a minősített típusok folyamatosan frissülő listáját!