Pix4D esettanulmány: Napraforgó és kukorica megfigyelése a növekedési időszak alatt

A rendszeresen végzett drónos felmérések segítségével részletesen megismerhetjük a terményeink fejlődését.

A napraforgó és a kukorica számos termelő számára kiemelt fontosságú növény és a termények, különösen a napraforgó gondozása, precíz munkavégzést igényel. Az ipari drónok és a Pix4D szoftverek terén már széleskörű tapasztalattal rendelkező, Kijevben működő DroneUA által végzett felmérés során a szakemberek több kulcsfontosságú adatot szerettek volna megismerni: tőszámlálás, gyomirtószer kihordási terv, tenyészidő elemzés és virágtérkép.

Corn in a field

A kukorica értékes növény, amely profitál a precíziós gazdálkodásból

Megrendelő: DroneUA

Helyszín: Kijev, Ukrajna

Szoftver: PIX4Dfields

Hardver: DJI Phantom 4 Multispectral

Felmért terület: 50 hektár

Feldolgozó hardver CPU: Intel (R) Core (™) i7-6900K, RAM: 64 GB

Feldolgozási idő: 15 perc

A precíziós technológiák szerepe

A DroneUA kutatásának célja a növények fejlődésének minél részletesebb megismerése volt, ezért négyszer látogatták meg a földeket a termésnövekedés különböző szakaszaiban, hogy elemezzék a különböző mutatókat.

A drónos tőszámlálás

Az első feladat a napraforgó növényállományának számbavétele volt. Ez kiemelten fontos, hiszen a napraforgó minden feje fontos a sikeres napraforgómagolaj készítése során. A drónos felmérése kifizetődő, hiszen olyan információkat nyújt gyorsan, amelyek korábban nem voltak elérhetők.

altLeft altRight

A tőszámláló a betakarítási szezon előtt azonosítja a napraforgókat

Az első felmérést június elején végezték el, ahol a vetés minőségét rögzítették 1–2 cm közötti, nagy talajmintavételi távolsággal. Az adatokat PIX4Dfields segítségével dolgozták fel, ahol a DroneUA által kifejlesztett indexszámítással készült el  a növény kiterjedésének 80-90%-os pontossággal történő kiszámítása. Meghatározták a napraforgó és kukoricatövek pontos számát, amely lehetővé tette a gazdák számára, hogy felmérjék a termények minőségét, azonosítsák a hiányos helyeket, és felmérhessék a betakarításkor várható terméshozamot, és ezáltal megtervezzék a logisztikai folyamatokat.

Gyomirtó szerek alkalmazása precíziós eszközökkel

Egy drónnal készített felmérés segítségével könnyen megelőzhető a termények szükségtelen kezelése. Az előzetes felmérést a talajművelés és a szárnövekedés szakaszában végzik, ami június második felében történik a napraforgó és a kukorica esetében. Ebben a szakaszban a növényzet magasságát mérik, majd elemzik annak érdekében, hogy azonosítsák a növények különböző növekedési szakaszait, valamint felmérjék a gyomok hatását.

Weed prevalence map

A gyomokat a PIX4Dfields képfelvételek segítségével azonosították.

Az adatokat először a PIX4Dfields-ben dolgozták fel és elemezték, mielőtt további elemzéseket végeztek a QGIS elnevezésű szoftverrel, hogy létrehozzák a gyomtérképét és a szükséges beavatkozások terveit. Az alkalmazási terv a gyomirtók helyi alkalmazására készült, célja, hogy csökkentse a vegyi anyagok mennyiségét a növényben, ami környezetkímélőbb gazdaságot eredményez.

Precíziós trágyázás

A szántóföldre kijuttatott műtrágyák könnyen károsíthatják a környezetet, ezért A DroneUA július elején visszatért a földekre, hogy megtervezze a kukorica és a napraforgó leghatékonyabb műtrágya kijuttatását.

A multispektrális kamerákkal készült felmérésekből ezután övezeti térképeket készítenek. Ezt a növények táplálásának optimalizálására és a szántóföldre kijuttatott műtrágya mennyiségének megtakarítására használják. A drónok feltérképezésével és a multispektrális képalkotással dolgozva a gazdák műtrágyát és pénzt takarítanak meg, és erősebb megtérülést érhetnek el, mindezt biztonságosabb körülmények között.

Virágzási szakasz térkép és a tenyészidőszak vége

A tenyészidőszak végén a szakamberek napraforgó virágbimbóit számolták meg, hogy ellenőrizzék a fejlődési stádiumot és a virágzás szintjét. A virágok növekedési szintje felhasználható a mikrotrágya használatának és kezelésének megtervezésére. Így létrehozták a virágzási szakasz térképét a PIX4Dfields segítségével, hogy megkapják a szükséges információkat a teljes kezelési rendszer megtervezéséhez.

Flowering stage map with drones

A virágzási szakasz térképe segít az év utolsó szakaszában

Drónos feltérképezés a mezőgazdaságban – egész évben

A drónos leképezéssel végzett munka eredményeként a DroneUA létfontosságú információkat és a későbbiekben felhasználható adatokat szállított ügyfeleinek. Az összes szezonális megfigyelés drónokkal és multispektrális fotogrammetriával egyértelmű megtérülést biztosított a termelőknek, hiszen ez műtrágya, gyomirtó és idő megtakarításához vezetett. A gazdák a megszerzett adatok segítségével jobban megtervezhetik a betakarítást, ha drónos méréseket használnak a növekedési szakasz mérésére.

A PIX4Dfields kulcsfontosságú eszközöket biztosított a nyers adatok felvételéhez és elemzéséhez. A megbízható indexértékek kiszámításához az év különböző időszakaiból származó képeket használták a szakemberek. A drónok és a precíziós mezőgazdaság jelentős változást ért el a gazdaság működésében anélkül, hogy drága, műholdas alapú szolgáltatásokat vett volna igénybe.

Forrás: Pix4D