Sauska Borászat Tokaj

ABZ_Drone_Weboldal_kiemelt_kep_1200x627

2019-ben több alkalommal jártunk a Sauska Tokaji szőlőbirtokán, ahol többféle kísérletet végeztünk el Czemiczki István szőlészeti vezető jelenlétében és iránymutatásával.

A kísérlet több célú volt, így különböző domborzaton teszteltük a – hagyományos – hidraulikus, valamint az egyedi fejlesztésű mechanikus szórórendszert. Már a hagyományos permetező keretnél is érzékelhetők voltak az előnyök (kevesebb víz/vegyszer felhasználás, nincs megközelíthetetlen terület), de a várakozásoknak való teljes megfelelést a mechanikus cseppképző rendszer hozta, ahol tökéletes borítottságot állapítottunk meg színen és fonákon egyaránt, amire pedig István sem számított, az alsó leveleket is érték a cseppek.

Az őszi szüret után a drónnal részt vettünk egy összehasonlító elemzésben, amikor is a szőlőben használt permetezési repertoárt sorakoztatták fel. A feladat pedig egy semleges, fluoreszkáló anyaggal történő permetezés volt, melyet követően UV fénnyel világították meg a leveleket, így tökéletesen megállapítható volt az eredmény.

Igaz tartályunkba az első szórás alkalmával rossz arányba kevertük a különleges festéket, így az alig volt látható, de a második szórásképnél, kisebb sortávban ültetett táblában a kézi gépnél egyértelműen, de a lánctalpas permetezőnél is több esetben jobb eredmény volt látható.

A rossz keverés okozta, nem valós eredmény korrigálásának érdeké októberben újra Tokajba utaztunk, ahol vízérzékeny papírokat kihelyezve újraellenőriztük a szórásképet. Az eredmény István szerint tökéletes lett, még ha korábban szkeptikusan is viszonyult az új technológiához.

Az eddigi eredmények alapján úgy néz ki, hogy közös munkánk a 2020-as évben is folytatódni fog.