Vessünk véget a vízpazarló mezőgazdaságnak – 5 megoldási ötlet, amivel nem csupán vizet takaríthat meg!

A világ vízfogyasztásának több mint 70%-a növénytermesztésre és állattenyésztésre megy el. Az egyre gyakoribb aszályok miatt egyre égetőbb a megoldás megtalálása a vízhasználat optimalizálására. Mutatunk öt köztük kis és nagyszabású megoldást, amivel vizet tudunk spórolni az öntözések során. 

1. Csepegtető öntözés

A csepegtető öntözés egy közkedvelt megoldás a fejlett országokban, ugyanis kiesik a víz elpárolgásából származó pocsékolás. Az eljárás alapja, hogy az öntözőrendszerből a vizet közvetlenül a növények gyökeréhez vezetik. A növény hatékonyan tudja felszívni a vizet, és a víznek nincs ideje vagy tere elpárologni a talajfelszínről. A szegényebb régiókban még kevésbé terjedt el, mivel alapvetően költséges a szántóföldek előkészítése. Több kilométernyi hosszú szabályos lyukú vízvezetéket kell a föld alá fektetni, hogy a növények megkapják a kellő mennyiségű vizet. Ennél a módszernél még hatékonyabb lehet, ha a gazdák csak, akkor öntöznek, ha arra valóban szükség van, de erről még esik szó a cikk későbbi részében. 

2. Víztározók építése a száraz területeken

A vízhiány egyik megoldása lehet, ha a csapadék formájában megjelenő víz jobb kihasználására koncentrálunk. Az esővízgyűjtő tartályok jelentik megoldást, hiszen számos típusa létezik az egészen egyszerű tartályoktól kezdve, a hatalmas gátakig. A hatékonyságot tovább növelhetik a napelemes szivattyúk, ezáltal a kézi vízhordást a hátunk mögött hagyhatjuk. Indiában a technológia jelentőségét felismerve, állami támogatásokkal segítik a gazdálkodókat, és már közel kétmillió napelemes szivattyút használnak. 

3. Okos mezőgazdaság drónok bevonásával

Míg sok országban még mindig alkalmazzák a csepegtető öntözést és az esővízgyűjtést, az intelligens technológiák egyre inkább segítik a fejlett országok gazdáit a víztakarékosságban. Az egyik ilyen technológia az inteligens érzékelő, amely a rendszeres öntözés helyett pontosan meghatározza a talaj nedvességtartalmát, és ennek alapján azt, hogy mikor kell elindítani az öntözést. A technológia azonban nem áll meg itt, egyre többen felismerték a lehetőségeket a drónnal történő adatgyűjtésben, és az erre kifejlesztett szoftver általi adatelemzésben. Körülbelül 20 méteres magasságból lefényképezik a tábla minden darabját, és a fotók alapján a rendszer feldolgozza és értékeli, hogy rendben van-e a betakarítás, milyen beavatkozásra van szükség. Így nem csupán a környezetet tudjuk védeni, hanem jelentős költséget is meg tudunk takarítani.

4. Akvaponikus termesztés

Az akvaponika szó az akvakultúra és a hidroponika szóból tevődött össze. A módszer a kizárólag vízben termesztett növények és a halak harmonikus együttélésén alapul. A halak trágyát választanak ki a növények számára, amelyek kivonják a számukra szükséges tápanyagokat, ez a körforgásként megvalósuló folyamat teszi lehetővé számukra az együttélést. Az akvaponikus termesztés során mivel a növények közvetlenül a vízben élnek, az öntözés igénye teljesen kiesik, ami akár 90%-os vízmegtakarítást is eredményezhet. Amit még külön érdemes kiemelni, hogy mindez akár a belváros szívében egy kis lakásban is megvalósítható, hiszen meglehetősen kicsi a helyigénye.

5. Újrahasznosított szennyvízhasználat

Végül, de nem utolsó sorban az újrahasznosított szennyvízfelhasználás az egyik legjobb és legnagyobb volumenű megoldás a vízpazarlás felszámolására. Egy kiváló példa erre Izrael, ahol a szennyvíz 90%-át tudják kezelni, és vissza is tudják juttatni a természetbe. Jól mutatja a megoldás hatékonyságát, hogy a nehezebb sivatagi körülmények között is képesek az állat- és növénytermesztésre.

Amennyiben az okos megoldások útján tenné meg az első lépést, kérjen ingyenes konzultációt az ABZ Drone csapatától!