Yuneec Typhoon H3 – A kamera, amihez a Leica adta a nevét

A Yuneec Typhoon H3 kameráján nagy betűkkel ott virít, hogy Leica. A német, optikai készülékekre szakosodott vállalat neve az 1907-es alapítás óta egybeforrt a profik között is a legprofibbaknak szánt fényképezőgépekkel. Persze láttunk már arra példát, hogy pénzügyi gondokkal küzdő patinás fényképezőgép márka eladta a nevét egy drón vállalatnak, de a H3 esetében korántsem erről van szó.

De még mielőtt rátérnénk a Yuneec-Leica együttműködés részleteire, érdemes átfutni a specifikációkat. Nagyméretű, 1 incses szenzor, 20 megapixel, 4K 60 FPS videófelvétel, 10 bites Y-Log és f2.8-as fényerejű, 23 mm-es fókusztávolságú objektív. Mintha csak a Phantom 4 Pro adattábláját olvasnánk. A gyakorlottabb fotósok és videósok viszont tisztában vannak vele, hogy nem csak a nyers adatok számítanak, amikor a tökéletes felvétel elkészítése a cél. És itt jön képbe a Leica.

Az már első ránézésre is jól látszik, hogy a Leica ION L1 Pro lényegesen nagyobb, mint a Phantom 4 Pro hasonló specifikációjú kamerája. A nagyobb méret pedig lehetővé tette, hogy a Leica azt csinálhassa, amihez a legjobban ért: tökéletes rajzú objektívet. Hiába használunk nagy szenzort és ütős képfeldolgozó processzort, ha a fény egy aprócska, műanyag lencsékből álló objektíven keresztül éri el a szenzort. A Yuneec kamerájának objektívét teljes egészében a Leica tervezte: üveg, nagyobb átmérőjű aszférikus lencsetagok és megfelelő hőmenedzsment. Csupa olyan dolog amire eddig is volt igény a professzionális felhasználók részéről, de csak Yuneec és a Leica együttműködésének köszönhetően vált elérhetővé.

Így lényegében a témánk sokkal pontosabb képe jut el az érzékelő lapkáig, de mivel digitális képalkotásról beszélünk, az sem mindegy, hogy milyen a képfeldolgozó rendszer, hogyan tudja visszaadni a színeket és részleteket, hogyan kezeli az eltérő fényerejű felületeket, árnyékokat és csúcsfényeket. Történetesen ez a terület a modern Leica kamerák másik nagy erőssége, a tökéletes színvisszaadás, a hibátlan részletgazdagság és fejlett zajcsökkentés. A két vállalat együttműködésének köszönhetően, ami első ránézésre egyformának tűnt, közelebbről megvizsgálva nagyon is másként hat. A színek összehasonlíthatatlanul természetesebben hatnak, szebbek az apró részletek, rossz fényviszonyok közt is lehet dolgozni, többet látunk az árnyékokból és kevésbé égnek ki a csúcsfények.

Így lényegében azonos specifikációk és költségek mellett jobb minőséget tudunk biztosítani a megrendelőinknek, amivel végsősoron mindenki jobban jár.

Amennyiben te is szeretnéd kipróbálni az új, Leica kamerával felszerelt Yuneec Typhoon H3 drónt, akkor kattints és jelentkezz képzésünkre!

Itt pedig néhány összehasonlító nyers kép utómunka nélkül, amelyeknél a kamerahasználat során ugyanazokat a beállításokat használtuk.