Yuneec Typhoon H3 – két operátor, kétszer olyan látványos felvételek

Két operátor, két távirányító, két kijelző és egy drón. Ez a receptje azoknak a lenyűgöző felvételeknek, amiket eddig csak az igazán nagy költségvetésű videókban és filmekben láthattunk. Ezzel szemben eddig, ha nem akartunk több millió forintot elkölteni egy drónra, kénytelenek voltunk mindent egyedül intézni. Egy ember irányítja a drónt, hogy ne ütközzön neki semminek, ugyanaz az ember állítja a kamerát, hogy szép legyen a képkivágás, és neki kell még a merülő akkumulátorra és minden egyéb részletre is odafigyelni. Bármilyen gyakorlott is legyen a pilóta egyedül egész egyszerűen nem lehet egy szintnél tovább fejlődni.

De mi van akkor, ha a megrendelő egy rally futamról, hegyikerékpár versenyről vagy épp egy fák között megbújó hotelről szeretne látványos, dinamikus felvételeket? Ebben az esetben vagy csendben elhallgatjuk, hogy az elérhető legjobb minőségtől azért messze lesz a végeredmény, és megcsináljuk legjobb tudásunk szerint egy Phantommal, vagy magabiztosan elvállaljuk a munkát, és két operátorral könnyedén kihozzuk a maximumot a feladatból.

Gyorsan mozgó, vagy akadályokkal sűrűn övezett témát drónnal videózni ugyanis nem könnyű. A cél, hogy a felvétel a lehető leglátványosabb legyen, de miközben erre koncentrálunk, képtelenség még arra is odafigyelni, hogy a belógó ágakat is elkerüljük. Ráadásul a felhúzható lábak nélküli gépek esetében a kamera csak a mindenkori menetiránynak megfelelő szögbe tud nézni, így sok esetben lényegében tolatva kell dolgozni.

Ahhoz, hogy a gyorsan száguldó témánk végig tökéletesen képben maradjon és látványosan szűk helyeken átsuhanva se maradjunk le, egész egyszerűen kevés a fixen előre néző kamera és egyetlen pilóta. Ez szintén egy olyan terület, ami évek óta okoz fejtörést a profi pilótáknak. A H3 viszont felhúzható lábaival 360 fokban fordítható kamerájával megfizethető szintre hozta, az eddig csak sokmilliós ligában elérhető opciót.

Azzal, hogy a H3 erre képes, még a legegyszerűbb munkák esetében is olyan minőség javulást lehet elérni, ami még a laikus megrendelő számára is látványos. Arról nem is beszélve, hogy az elvállalható megbízások köre is jelentősen bővül, ami értelemszerűen nagyban gyorsítja a megtérülést. A drónoperátor kezeli a gépet és figyel a repülési útvonalra és fontos telemetria adatokra. Eközben a kameraoperátor teljes egészében a lehető legszebben komponált, dinamikus felvételekre koncentrálhat. Nincsenek zavaró tényezők, így összehasonlíthatatlanul komplexebb és látványosabb az eredmény, ami végsősoron az ügyfélelégedettséget is javítja. Profi videós szolgáltatóként van ennél fontosabb?